Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Danas proživljavamo Treći svjetski rat

Vatikan (IKA)

U pozdravu vjernicima koji govore poljski tijekom opće audijencije 31. kolovoza u dvorani Pavla VI. papa Franjo se prisjetio godišnjeg obilježavanja 1. rujna u Poljskoj, dana kada je 1939. godine nacistička Njemačka počela Drugi svjetski rat koji je uzrokovao gotovo 70 milijuna žrtava, prenosi Vatican News.

„Sutra ćemo obilježiti godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata, koji je tako bolno obilježio poljski narod. A danas proživljavamo Treći. Neka vas sjećanje na prošla iskustva potakne da njegujete mir u sebi, u svojim obiteljima, u društvenom i međunarodnom životu”, rekao je Sveti Otac.

Toliko željeni i iščekivani mir, na koji je toliko puta pozvao, potaknuo je Papu da doda: „Pomolimo se na poseban način za ukrajinski narod“.

Obraćajući se pak vjernicima koji govore talijanski, papa Franjo izrazio je zabrinutost zbog nasilnih događaja koji su se posljednjih dana dogodili u Bagdadu. Pozvao je na mir te se prisjetio svoga putovanja 2021. među ljudima koji žude za „normalnošću“: „Uputimo Bogu molitvu da podari mir iračkom narodu. Prošle sam godine imao radost posjetiti ga i izbliza sam osjetio veliku želju za normalnošću i mirnim suživotom između različitih vjerskih zajednica koje ga čine. Dijalog i bratstvo glavni su način suočavanja s trenutnim teškoćama i postizanja tog cilja“.

Ključne riječi:
Drugi svjetski rat Irak papa Franjo