Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Današnji je neokolonijalizam podmukao, zločin je i prepreka miru

Zagreb (IKA)

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima foruma održanog 30. i 31. ožujka u Vatikanu pod naslovom „Kolonijalizam, dekolonizacija i neokolonijalizam: perspektiva socijalne pravednosti i općega dobra“, izvijestio je u subotu 1. travnja Vatican News.

Forum je održan u organizaciji Papinske akademije društvenih znanosti, Povjerenstva panameričkih sudaca za socijalna prava i franjevačku doktrinu, te Sveučilišta iz Massachusettsa.

„Podčinjavanje i iskorištavanje naroda uporabom sile ili kulturnim i političkim prodorom zločin je, jer nema mogućnosti za mir u svijetu koji odbacuje stanovništvo kako bi ga tlačio. Mir, naime, neće nikada biti moguć ako se u političkim sustavima državnih vlasti ne ostvari stvarna integracija isključenih naroda, kroz sustav kvota, te ako politički prostor zauzima samo hegemonistička vlast“, poručio je papa Franjo u poruci.

Gospodarski i ideološki kolonijalizam

Sveti je Otac primijetio kako, iako u XXI. stoljeću ne možemo više govoriti o „koloniziranim“ zemljama s geografskoga gledišta, isto se, međutim, ne može reći za gospodarski i ideološki vidik. „Kolonijalizam se promijenio u svojim oblicima, u svojim metodama, svojim opravdanjima. Kao brojne druge političke pojave on je virtualiziran, prikriva se, skriva, čineći se teškim za prepoznavanje i uklanjanje“, napisao je Papa te dao primjer Demokratske Republike Kongo, koju je nedavno posjetio, ali koji vrijedi za mnoge zemlje u svijetu.

Ta je zemlja, naime, neovisna sedamdeset godina, ali je nedvojbeno izložena djelima koja, iako joj jamče neke prednosti, s druge strane uključuju iskorištavanje njezinih resursa s posljedicama na teritorij, stanovništvo i opće dobro.

Papu Franju, osim toga, zabrinjava ideološki kolonijalizam, koji želi sve učiniti jednoličnim, gušeći naravnu povezanost naroda s njihovim vrijednostima, iskorjenjujući tradiciju, povijest i vjerske veze. Riječ je o mentalitetu koji ne podnosi razlike i usredotočuje se samo na sadašnjost, na prava pojedinaca, zanemarujući dužnosti prema najslabijima i najranjivijima.

Zamijeniti istinu opravdanjima dominacije

„To su obilježja suvremenoga kolonijalizma. Kao da više stoljeća krvavih i neljudskih povijesnih iskustava nije poslužilo dozrijevanju globalne zamisli o oslobođenju, samoodređenju i solidarnosti među narodima i među ljudima“, istaknuo je Papa. Sve je sada suptilnije i postoji opasnost da se pravi uzroci koji su doveli do kolonijalizma zamijene povijesnim tumačenjima koja opravdavaju dominaciju pretpostavljenim „naravnim“ nedostatcima koloniziranih, dodao je.

Poštovanje vrijednostī narodā

„Ne smijemo zaboraviti da konkretni izrazi pravednosti i općega dobra dozrijevaju u narodima i kao takve ih valja poštovati. Povijest, korijeni, tradicije, religije, sve to ima utjecaj na logiku koja daje smisao određivanju onoga što je ispravno i dobro. Evo zašto nijedna moć – politička, gospodarska, ideološka – nema legitimitet da jednostrano određuje identitet nacije ili društvene skupine“, naglasio je Sveti Otac.

Isprike i zauzimanje pape Franje

Nakon što je ponovno istaknuo važnost znanosti, akademijā i studijskih foruma u podizanju svijesti o protivljenju neokolonijalnoj praksi, rasizmu i segregaciji, papa Franjo se ispričao za djela nekih vjernika koji su izravno ili neizravno pridonijeli procesima političke i teritorijalne dominacije raznih naroda Amerike i Afrike. Osim toga, zatražio je oproštenje za eventualne pogrješke ili propuste koji su se dogodili ili se događaju u današnje vrijeme. Istodobno, Sveti je Otac ponovno potvrdio svoju čvrstu volju za djelovanje, u skladu sa socijalnim naukom Crkve, i za zauzimanje u svrhu preokreta neokolonijalnih procesa koji pogađaju čovječanstvo, prenosi Vatican News.