Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo djeci: Čekam vas u Rimu, molimo za one koji pate zbog rata

Vatikan (IKA)

Papa Franjo pozvao je djecu u nedjelju 14. travnja, nakon molitve Kraljice neba, da sudjeluju na prvom Svjetskom danu djece koji će biti održan 25. i 26. svibnja u Rimu, izvijestio je Vatican News.

U podnevnom je nagovoru 14. travnja, nakon molitve Kraljice neba Papa ponovno uputio poziv za sudjelovanje na prvom Svjetskom danu djece koji će se održati 25. i 26. svibnja. „Trebamo vašu radost i želju za boljim svijetom“, rekao je djeci. Spomenuo se pritom njihovih vršnjaka koji plaćaju posljedice sukoba u Ukrajini, Svetoj zemlji, Mjanmaru i drugim mjestima u svijetu.

Čekam vas! − izravan je poziv pape Franje svim dječacima i djevojčicama u svijetu da sudjeluju na prvom Svjetskom danu djece koji će Crkva u Rimu. Inicijativa je to koja slijedi nakon povijesnih Svjetskih dana mladih, ali koja želi u središte staviti mališane. Papa je potaknuo vjernike da prate hod prema tom događaju te zahvalio onima koji rade na njegovu ostvarenju. Pritom je izrazio želju da u tomu sudjeluje što više djece te istaknuo.

U molitvi za one koji pate

Misleći na mir, Sveti Otac nije propustio spomenuti se brojnih maloljetnika koji pate i više od drugih snose posljedice sukobā. Neki od njih, koji dolaze iz zemalja izmučenih ratom, nalazili su se na Trgu svetoga Petra zajedno sa skupinom od stotinjak djece koje su dopratili koordinator Svjetskoga dana djece otac Enzo Fortunato, njegov zamjenik Aldo Cagnoli, udruga Auxilium i Zajednica svetoga Egidija.

„Molimo za djecu koja pate zbog ratova. Ima ih mnogo u Ukrajini, u Palestini, u Izraelu, u drugim dijelovima svijeta, u Mjanmaru. Molimo za njih i za mir“, poručio je Papa.

Briga o mališanima

Molitva za mir za djecu zemalja ranjenih nasiljem bit će u središtu spomenutog događaja krajem svibnja, koji je Papa s radošću najavio 8. prosinca 2023. u podnevnom nagovoru na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. „Ta inicijativa odgovara na pitanje kakav svijet želimo prenijeti djeci koja odrastaju? Poput Isusa, želimo djecu staviti u središte i brinuti o njima“, rekao je tada Sveti Otac.

Događaj u Rimu

Pokrovitelj događaja je Dikasterij za kulturu i obrazovanje koji je već ponudio svoje pokroviteljstvo velikom događaju održanom 6. studenog pod nazivom „Učimo od dječaka i djevojčica“ na kojemu je Papu u dvorani Pavla VI. okružilo 7500 djece s pet kontinenata. Bio je to susret glazbe i svjedočanstava koji je bio uvod u ono što će biti Svjetski dan djece u Rimu, čiji je prvi poticaj, osim svega, došao upravo od djeteta, 9-godišnjega Alessandra, koji je u drugoj epizodi Papinog podcasta s vatikanskim medijima predložio tu ideju koju je papa Franjo prihvatio.

Svjetski dan započet će 25. svibnja na Olimpijskom stadionu pozdravom stranih izaslanstava. Nastavit će se s domaćim i svjetskim gostima, sve do trenutka razgovora dječakā i djevojčicā s Papom. Događaj će se 26. svibnja preseliti na Trg sv. Petra poradi uvoda u euharistijsko slavlje i same mise koju će predvoditi papa Franjo. Uslijedit će podnevni nagovor i Papin pozdrav svoj djeci svijeta, izvijestio je Vatican News.