Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Evangelizacija ne znači prozelitizam

Vatikan (IKA)

Papa Franjo se u ponedjeljak 20. svibnja u Vatikanu susreo s 50-ak misionara, među kojima su bili i poglavari Papinskog instituta za vanjske misije, koji su se okupili u Rimu, od 28. travnja do 23. svibnja, na XV. općoj skupštini.

Papa je pritom istaknuo da evangelizacija znači pokazati Isusa u vlastitoj osobi i vlastitom ponašanju, uz nazočnost na licu mjesta, a ne treba ju miješati s prozelitizmom, prenosi Vatican News.

Papa je spomenuo dugi put koji je prošla ta ustanova tijekom gotovo 70 godina, od njezina ustanovljenja u Milanu, pod nazivom Sjemenište vanjskih misija, a na poticaj tadašnjega biskupa Pavije mons. Angela Ramazzottija, koji je prihvatio želju pape Pija IX. te došao na ideju da u njezino osnivanje uključi biskupe talijanske pokrajine Lombardije, na temelju načela suodgovornosti svih biskupija u širenju evanđelja ljudima koji još ne poznaju Isusa Krista.

Jedino je u Parizu bio pokrenut sličan institut. Do tog trenutka misionarski apostolat bio je potpuno u rukama redova i redovničkih kongregacija, podsjetio je Papa. Ustanovljenjem instituta u Milanu i Parizu tu su zadaću pomalo preuzimale partikularne Crkve koje su se nastojale otvoriti prema cijelom svijetu i slati svoje svećenike izvan vlastitih granica.

Papinski institut za vanjske misije samo se djelomično razvio kao druge redovničke kongregacije, primijetio je Papa. „Doista, vi ne polažete zavjete kao redovnici, nego se tijekom cijeloga života posvećujete misionarskim aktivnostima uz konačno obećanje“, kazao je te spomenuo prva misijska područja u Oceaniji, Indiji, Bangladešu, Mjanmaru, Hong Kongu i Kini. Nakon Drugoga svjetskog rata misionari Papinskoga instituta stigli su u Brazil i Amazoniju, u Sjedinjene Američke Države, Japan, Gvineju Bisau, Filipine, Kamerun, Obalu Bjelokosti, Tajland, Kambodžu, Papuu Novu Gvineju, Meksiko, Alžir i Čad.

„Među vašim misionarima je 19 mučenika koji su dali život za Isusa, i za dobro naroda, bez ustezanja i bez osobnih računica“, istaknuo je Papa, govoreći o „sjajnom tragu svetosti“ brojnih članova. Vi ste „obitelj apostolā“, međunarodna zajednica svećenikā i laikā koji žive u zajedništvu života i djelovanja.

Papa Franjo je spomenuo apostolsku pobudnicu Pavla VI. ‘Evangelii nuntiandi’, nazvavši ju najvećim pastoralnim dokumentom nakon Sabora, u kojemu se napominje kako, citirao je Papa, „naš život i naše poslanje dobivaju smisao jedino od Krista, jer nema prave evangelizacije ako se ne naviještaju ime, nauk, život, obećanja, Kraljevstvo, Sin Božji, otajstvo Isusa iz Nazareta“. Ne postoji škola za evangelizatore. Postoji nešto drugo; to je poziv koji dobivate od Boga, primijetio je papa Franjo. Ili jesi ili nisi evangelizator, i ako nisi primio tu milost, taj poziv, ostani kod kuće, prokomentirao je Sveti Otac.

Papa je potom podsjetio da je za ovu godinu, u prigodi 100. obljetnice apostolskoga pisma pape Benedikta XV. ‘Maximum illud’, mjesec listopad proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom, uz temu „Kršteni i poslani. Kristova Crkva u misiji u svijetu“. Njegova je svrha pobuditi veću svijest o misijama ‘ad gentes’, te se obnovljenim zanosom suočiti s misionarskom preobrazbom života i pastorala, istaknuo je papa Franjo.