Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo imenovao novog pariškog nadbiskupa

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo imenovao je u utorak 26. travnja dosadašnjeg nadbiskupa Lilla Laurenta Ulricha pariškim nadbiskupom, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Mons. Laurent Ulrich rođen je 7. rujna 1951. u Dijonu. Magistrirao je filozofiju u rodnom gradu, a u Lyonu je pohađao Sjemenište svetog Ireneja te stekao licencijat iz teologije na Katoličkom sveučilištu.

Za svećenika je zaređen 2. prosinca 1979. Papa Ivan Pavao II. ga je 6. lipnja 2000. imenovao za nadbiskupa Chambéryja i biskupa Saint-Jean-de-Maurienne et Tarentaisea. Biskupsko posvećenje primio je 10. rujna iste godine. Biskupsko geslo mu je „Radost vjerovanja“ (La joie de croire).

Za nadbiskupa-biskupa Lillea imenovan je 1. veljače 2008., a nadbiskup metropolit postao je 29. ožujka iste godine, kada je Lille uzdignut na čast metropolijskog sjedišta.

U Francuskoj biskupskoj konferenciji obnaša službu predsjednika Vijeća za katoličku nastavu.

Parišku nadbiskupiju dosad je vodio mons. Georges Paul Pontier, kojega je papa Franjo imenovao za apostolskog upravitelja kada je u prosincu 2021. prihvatio odreknuće od pastoralnog upravljanja Pariškom nadbiskupijom mons. Michela Christiana Alaina Aupetita.

Mons. Ulrich službu pariškog nadbiskupa preuzet će u svečanosti u crkvi Saint-Sulpice u glavnom gradu Francuske u ponedjeljak, 23. svibnja.