Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo luteranima: Svi smo hodočasnici nade

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je 20. lipnja primio u audijenciju izaslanstvo Svjetskoga luteranskog saveza te se u svom govoru osvrnuo na nadolazeći jubilej i obljetnicu Nicejskoga sabora, piše Vatican News.

Nada je nit koja se provlači kroz govor pape Franje kojim se obratio izaslanstvu Svjetskoga luteranskog saveza (LWF). Grupu su predvodili novi predsjednik, biskup Henrik Stubkjær, izabran 2023., i glavna tajnica, časna Anne Burghardt.

Nedavno je, od 13. do 18. lipnja, spomenuti savez održao sastanak Vijeća u Chavannesu, nedaleko od Ženeve, u Švicarskoj, o temi „Obilujte nadom“, uzetoj iz Poslanice apostola Pavla Rimljanima (Rim 15,13).

Ekumensko je poslanje svjedočiti Krista

Upravo je taj redak – „A Bog nade napunio vas svakom radošću i mirom u vjeri da izobilujete u nadi snagom Duha Svetoga” – citirao Papa koji je susret nazvao „važnom gestom bratstva” te istaknuo brojne znakove nade koji se naziru u 2025. godini. Prvi je skora Sveta godina, čije geslo glasi upravo „Hodočasnici nade”; drugi je 1700. obljetnica prvog Nicejskog sabora, koji se održao 325. godine po nalogu cara Konstantina, a na kojemu je definirano božanstvo Krista, istobitnog s Ocem. „Isus Krist je srce ekumenizma. On je utjelovljeno božansko milosrđe, a naše je ekumensko poslanje svjedočiti ga“, kazao je.

Krist jedini posrednik

Rimski se biskup potom osvrnuo na Zajedničku deklaraciju o doktrini opravdanja, potpisanu 31. listopada 1999. te citirao misao snažne ekumenske vrijednosti: „Luterani i katolici odredili su kao zajednički cilj ‘ispovijedanje Krista u svemu, jedinoga u koga valja staviti sve pouzdanje, budući da je on jedini posrednik po kojemu Bog u Duhu Svetom čini sebe darom i izlijeva svoje darove koji sve čine novi’“.

Pomirenje i nada

I taj će dokument – istaknuo je papa Franjo – sljedeće godine slaviti važnu obljetnicu, dvadeset i petu, a to je „još jedan znak nade u našoj povijesti pomirenja“. „Čuvajmo ga u sjećanju kao nešto uvijek živo. Neka se 25. obljetnica proslavi u našim zajednicama kao slavlje nade“, naglasio je.

Dijalog istine i ljubavi

Pozivajući potom na molitvu punu pouzdanja, kao hodočasnici nade, Papa je istaknuo da je naše zajedničko duhovno ishodište „samo jedno krštenje za oproštenje grijeha“.

„Neka Bog nade bude s nama i nastavi svojim blagoslovom pratiti naš dijalog istine i ljubavi“, poručio je.

Spomen na Ioannisa Zizioulasa

Na tom putu – dodao je – lijepo je prisjetiti se riječi pravoslavnog teologa biskupa Ioannisa Zizioulasa, višeg metropolita Pergama (Carigradski patrijarhat) koji je pridonio izradi enciklike Laudato si’, a preminuo je 2023. godine. Papa ga je nazvao pionirom ekumenizma te citirao nekoliko njegovih riječi: „Govorio je: moramo hoditi zajedno; hoditi zajedno, moliti zajedno i zajedno činiti milosrdna djela“.

Na kraju audijencije papa Franjo je potaknuo nazočne da zajedno izmole Oče naš, svatko na svom jeziku, izvještava Vatican News.