Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Migracije ključne za dobrobit Mediterana

Vatikan (IKA)

U poruci sudionicima 8. konferencije „Rome MED Dialogues”, papa Franjo 2. prosinca poziva na zajednička rješenja glede ljudske mobilnosti, poručivši da „rat koji je u tijeku u Ukrajini predstavlja globalizaciju problema”, prenosi Vatican News.

Konferencija Rome MED Dialogues održava se u Rimu do 3. prosinca, a okuplja političko-institucionalne predstavnike, analitičare, društvene, gospodarske i medijske ličnosti kako bi raspravljali o ključnim pitanjima za Mediteran.

Papa je u svojoj poruci rekao da nemogućnost pronalaženja zajedničkih rješenja za ljudsku mobilnost i dalje rezultira neprihvatljivim gubitkom života koji se gotovo uvijek može izbjeći, posebno u Sredozemlju. Istaknuo je suradnju na dobrobit svih, ponovivši da se „nitko na spašava sam”; stoga „međupovezanost pitanja zahtijeva da se ispituju zajedno, u koordiniranoj viziji koja je što je moguće šira”.

Papa je nastavio svoju poruku koristeći se primjerom rata između Rusije i Ukrajine kao predstavnika globalizacije problema današnjice. Zbog „neprocjenjive štete” prouzročene ratom, pogođen je svaki globalni aspekt, uključujući žrtve s vojne i civilne strane, energetsku krizu, financijsku krizu, humanitarnu krizu i krizu s hranom. Potonja se proširila i na siromašnije zemlje, poput onih u sjevernoj Africi, „koje ovise o 80 posto žitarica iz Ukrajine ili Rusije”.

Stoga globalnost učinaka krize jasno pokazuje, nastavio je Papa, da se situaciji mora pristupiti iz globalne perspektive; ni jedna pojedinačna kriza ne može se riješiti odvojeno od drugih, „niti se golemost ljudske patnje može razmatrati bez uzimanja u obzir društvene krize, u kojoj se, radi ekonomske ili političke koristi umanjuje vrijednost ljudske osobe i krše ljudska prava”.

Rješavanje pojedinačnih pitanja na „sektorski način”, rekao je Papa, „sa sobom nosi rizik dolaska do djelomičnih, manjkavih rješenja koja ne samo da ne rješavaju probleme, već ih čine kroničnima”.

Mare nostrum, kazao je Papa, mora koristiti taj „poziv za napredak, razvoj i kulturu”. Njegov potencijal povezuje tri kontinenta, „povezanost koja je povijesno, također kroz migracije, bila vrlo plodna”.

Papa je izrazio žalost što se danas to isto more „bori da bude mjesto susreta, razmjene, dijeljenja i suradnje”, unatoč tome što je na raskrižju čovječanstva i nositelj tolikih prilika. Preporuka je stoga „ponovno uspostavljanje kulture susreta” kako bi se ponovno izgradio „osjećaj bratstva”, razvijajući „ne samo pravednije ekonomske odnose nego i humanije odnose, uključujući one s migrantima”, prenosi Vatican News.