Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Molitva, bratstvo i blizina snaga su osoba posvećenog života

Vatikan (IKA)

Papa Franjo susreo se u Vatikanu, u ponedjeljak 17. travnja s izaslanstvom Zajednice blaženstava u povodu pedesete obljetnice njezina utemeljenja, izvijestio je Vatican News.

Nakon nekoliko reorganizacija, skupinu, koja je proizašla iz Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetome, vatikanska Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života priznala je 2020. kao Crkvenu obitelj posvećenog života s biskupijskim pravom. To je prva zajednica takve vrste, rasprostranjena na pet kontinenata.

Dar Crkvi i svijetu

U pripremljenom govoru koji im je uručio, papa Franjo je karizmu Zajednice blaženstava opisao kao dar Crkvi i svijetu. Istaknuo je i eshatološku dimenziju i iskustvo Pedesetnice kao središte njihovog identiteta, napominjući da se s njihovim poticajem, njihova karizma i dalje širi i očituje kroz život u Duhu, zajedništvo životnih stanja i apostolat.

Eshatološka dimenzija, rekao je rimski biskup, čini sadašnjim Kraljevstvo Božje u liturgiji, pjesmi i bratskom životu, dok se iskustvo Pedesetnice izražava u stalnoj potrazi za sjedinjenjem s Bogom, koja se ostvaruje kroz misu, klanjanje, molitvu u karmelskom predanju, te kontinuiranom molitvom u skladu s istočnokršćanskom duhovnošću.

Široki i raznoliki apostolati

Papa Franjo je pohvalio široke i raznolike apostolate koje Zajednica poduzima, uključujući liturgije, duhovne vježbe i humanitarne projekte u zemljama u razvoju. Osobito je istaknuo da članovi Zajednice rade na pomaganju maloljetnicima u potrebi, pomoći djeci s invaliditetom ili neuhranjenoj djeci te pomoći obiteljima u nepovoljnom položaju i samohranim majkama.

„Sve je to, razlog za zahvaljivanje Bogu, osobito za vaše zalaganje u službi prema najkrhkijim i marginaliziranim ljudima u društvu koje je zagađeno kulturom otpada“, rekao je Papa.

„Vaše svjedočenje je nadahnuće“

Nakon što je spomenuo još nekoliko službi koje obavljaju članovi Zajednice, papa Franjo je rekao kako im je zahvalan za angažman koji pokazuju u posvećenom životu i služenju koje nude Crkvi i svijetu. Izrazio je i zahvalnost za vrijedan doprinos koji daju međureligijskom dijalogu, promicanju mira i zaštiti ljudskih prava. „Vaše svjedočanstvo nadahnuće je mnogima“, istaknuo je Sveti Otac.

Završavajući svoje obraćanje Zajednici, papa Franjo ih je pozvao da sa žarom i bez straha idu naprijed i ustraju u svom poslanju, da s radošću i nadom svjedoče vjeru te da ostanu uvijek otvoreni i poslušni vodstvu Duha Svetoga, objavio je Vatican News.