Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo najavio međunarodni susret u Vatikanu za globalni obrazovni savez

Vatikan (IKA)

Papa Franjo želi osnovati globalni obrazovni savez koji će biti u stanju formirati „zrele ljude koji su u stanju nadvladati podjele i suprotnosti“ ističe se u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice objavljenoj 12. rujna u Vatikanu i Papinoj video-poruci u kojoj najavljuje međunarodni skup u Vatikanu 14. svibnja 2020.

Na skup su pozvani predstavnici različitih religija, međunarodnih organizacija, humanitarnih udruga, znanstvenici, odgajatelji, stručnjaci s različitih područja , kao i mladi, sportaši, umjetnici i političari da bi razmatrali budućnost planeta i potpisali „globalni sporazum o obrazovanju“.

Riječ je o zaštiti „zajedničkoga doma“ istaknuo je Papa u video-poruci, ističući nužnost univerzalne solidarnosti. Za to je pak potrebno imati hrabrosti staviti čovjeka u središte, investirati u najbolje energije i odgojiti ljude koji su spremni staviti se u službu zajednice. Potrebno je sklopiti savez svih područja života, dakle između škole, studija, i života, između generacija, između učitelja, učenika, obitelji i društva, s njihovim intelektualnim, znanstvenim, umjetničkim sportskim, političkim, poduzetničkim i podupirajućim oblicima izražaja. Papa se pozvao i na Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život koji je 4. veljače u Abu Dhabiju potpisao zajedno s Al-Tayyibom, velikim imamom sveučilišta Al-Azhar, u kojem se ističe nužnost promicanja bratstva i ukidanja svake diskriminacije.

Papa svima izražava dobrodošlicu u Rim da bi zajedno sklopili pakt koji će promicati i aktivirati snage koje će dati smisao povijesti i uputiti je u pozitivnom smjeru. Zajedno sa svima pozivam odgovorne osobe javnoga života diljem svijeta kojima na srcu leži budućnost novih naraštaja. Uvjeren sam da će prihvatiti moj poziv, rekao je Papa. Pozvao je i mlade da sudjeluju na susretu i osjete se odgovornima za izgradnju boljega svijeta.

Za susret u svibnju pripremat će se nizom tematskih seminara u različitim obrazovnim ustanovama.