Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo napisao proslov novoj biografiji sv. Ivana Pavla II.

Vatikan (IKA)

U povodu stogodišnjice rođenja sv. Ivana Pavla II. koja će biti obilježena 18. svibnja, iz tiska je izašla knjiga „San Giovanni Paolo II: 100 anni. Parole e immagini" (Sveti Ivan Pavao II.: 100 godina. Riječi i fotografije). U proslovu koji je napisao, papa Franjo je svog predšasnika nazvao svjedokom vjere i čovjekom molitve, objavio je 5. svibnja L'Avvenire, a prenio portal Nedjelja.

Izdavač je Vatikanska izdavačka kuća (Libreria Editrice Vaticana – LEV), a knjiga na 128 stranica prikazuje pontifikat Pape Poljaka kroz zbirku poznatih spisa i fotografija od dana njegova izbora za Petrova nasljednika, 16. listopada 1978. sve do smrti 2. travnja 2005. Proslov sadašnjeg Svetog Oca objavljen je ekskluzivno u talijanskom L’Avvenireu.

„Ivan Pavao II. bio je veliki svjedok vjere, veliki čovjek molitve koji je živio potpuno uronjen u svoje vrijeme i bio stalno u kontaktu s Bogom, siguran vodič Crkve u vremenima velikih promjena. Tijekom svog života kao svećenik i biskup gledao sam ga tražeći u svojim molitvama dar vjernosti evanđelju, kako nam je on svjedočio“, napisao je papa Bergoglio te je istaknuo kako kao njegovo živo naslijeđe ostaju enciklike, svakodnevna učenja, a kao najdragocjeniji dar naveo je Katekizam Katoličke Crkve.

„Ostaje urezano u sjećanju nas koji smo živjeli u godinama njegova dugog i plodonosnog pontifikata njegova velika strast za čovjekom, njegova otvorenost i potraga za dijalogom sa svima, njegova odlučnost da pokuša zaustaviti ratove, njegova sklonost izlasku u susret bilo kome i prihvaćanje onih koji pate“, naveo je Franjo te naglasio kako je Wojtyla bio prvi rimski biskup iz Istočne Europe, „Crkve u tišini“.

„Ono što ponekad riskiramo zaboraviti i na što bih želio upozoriti čitatelje jest koliko je ovaj Papa pretrpio u svom životu. Njegove osobne patnje bile su povezane s patnjama njegovog naroda i njegove zemlje, Poljske“, podsjetio je Sveti Otac te naveo nekoliko primjera patnji Ivana Pavla II. tijekom njegova života: rani ostanak bez majke, poslije bez oca i brata; gubitak najbližih članova obitelji dok je bio u bogosloviji…

„Patnja koju je doživio potpuno se povjerivši Gospodinu, oblikovala ga je i još više ojačala kršćansku vjeru u kojoj je odgajan u obitelji. Bio je izvanredan odgajatelj mnogih mladih ljudi koji su se preko njega, mladog svećenika, uvedeni na put konkretne vjere, svjedočke, življene u svakom trenutku života“, podsjetio je Franjo te dodao kako je Ivan Pavao II. patio i kao papa jer je preživio atentat te se dugo vremena borio s bolešću.

„Čujemo njegov poziv da otvorimo vrata Kristu, da se ne bojimo. Sretno hodimo, unatoč poteškoćama, svjetskim stazama slijedeći korake velikana koji su nam prethodili u sigurnosti da nismo i nikada nećemo biti sami. Tome nas je učio Sveti Ivan Pavao II. tijekom svog života, uvijek njegujući posebnu vezu s našom nebeskom majkom, Marijom, Majkom nježnosti i milosrđa“, zaključio je u proslovu knjige papa Franjo, prenosi je portal Nedjelja.ba.