Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: „Ne“ profitu koji čovjeka svodi na stvar

Vatikan (IKA)

Sveti Otac primio je u ponedjeljak 5. listopada u audijenciju upravitelje i osoblje financijskog dioničkog društva Istituto Cassa Depositi e Prestiti, povodom 170. godišnjice njegova ustanovljenja, objavio je Vatican News.

Papa je članove Društva potaknuo da, posebno u vrijeme pandemije, hrabro idu linijama djelovanja koje poštuju i promiču ljudsku osobu i društvo.

„Graditelji mira i pravednosti koji ne popuštaju korupciji u poslu i koje pokreću transparentnost i traženje dobrih rezultata“ – tim je riječima papa Franjo opisao glavna obilježja onih koji rade u financijskom dioničkom društvu Istituto Cassa Depositi e Prestiti. Istaknuo je da socijalni nauk Crkve nudi viđenje u kojemu, pred pravednom naknadom za prikupljena sredstva, investitori financiraju inicijative koje podupiru promicanje društva i zajednice.

„Kršćanska se misao u načelu ne protivi perspektivi profita, nego se protivi profitu po svaku cijenu, profitu koji zaboravlja čovjeka, koji od njega radi roba, koji ga svodi na stvar među drugim stvarima, na čimbenik u procesu koji ne može nikako nadzirati ili kojemu se ni na koji način ne može usprotiviti“, istaknuo je Papa.

„Važno je stoga ne popustiti korupciji, nego zadržati u poslovanju dosljedno i jasno ponašanje. Riječ je o tomu da se utvrde linije djelovanja koje poštuju, štoviše, koje promiču ljudsko biće i društvo, te da ih se hrabro slijedi. U izvršavanju vlastitih odgovornosti valja znati razlikovati dobro od zla“, napomenuo je Papa.

Objasnio je kako su „i na području gospodarstva i financija, ispravna nakana, transparentnost i traženje dobrih rezultata kompatibilni i nikako ih se ne smije razdvajati“.

„Ustanova kao što je vaša može konkretno svjedočiti solidarnu osjetljivost, podupirući realno gospodarstvo kao pokretača razvoja pojedinaca, obitelji i cijeloga društva“ – primijetio je Sveti Otac. „I na taj se način može pratiti postupni hod nacije, te služiti općem dobru, uz zauzimanje za umnažanje dobara ovoga svijeta i za njihovu dostupnost svima“, istaknuo je te na kraju potaknuo prisutne da nastave velikodušno ići putom kojim su krenuli, postajući graditelji pravednosti i mira, objavio je Vatican News.