Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Obitelj je protulijek materijalnom i duhovnom siromaštvu, te problemu demografske zime

Vatikan (IKA)

Na Međunarodni dan obitelji, koji je obiteljima posvetila Organizacija ujedinjenih naroda i koji je 2023. namijenjen demografskim trendovima i obiteljima, papa Franjo u svojoj objavi na Twitter profilu zagovara da se u svim zemljama promiču društvene, ekonomske i kulturne politike prilagođene obiteljima, kao i politike koje pozdravljaju život.

Obitelj je glavni protulijek materijalnom i duhovnom siromaštvu, te problemu demografske zime. Napisao je to papa Franjo u ponedjeljak, 15. svibnja u svojoj objavi na Twitter profilu, u povodu Međunarodnog dana obitelji 2023., koji je obiteljima posvetila Organizacija ujedinjenih naroda 1989. godine. Prvi je obilježen 15. svibnja 1994. pod geslom Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece kojim međunarodna zajednica stavlja naglasak i neprocjenjivu ulogu na obitelj kao temeljnu jedinicu društva.

Namjera je bila istaknuti važnost obitelji i potaknuti društvo na donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja.

Potrebno je – piše Papa – da se u svim zemljama promiču društvene, ekonomske i kulturne politike prilagođene obiteljima, kao i politike koje pozdravljaju život.

Tema koju je UN odabrao za Međunarodni dan obitelji 2023. upravo je Demografski trendovi i obitelji. Sveti Otac govorio je u petak, 12. svibnja u Rimu na trećem kongresu o natalitetu (Stati Generali della Natalità) koji promiče Forum obiteljskih udruga. Samo 393.000 – od tog je broja djece rođene prošle godine u Italiji papa Franjo krenuo kako bi očitovao svoju zabrinutost zbog demografskoga pada koji karakterizira cijelu Europu, kao i zbog današnje kulture koja je „neprijateljica“ obitelji, te istodobno, kako bi potaknuo na nadu u budućnost rađanjem novih života i prevladavanjem onih, gotovo nepremostivih, uvjeta za žene koje su najviše oštećene i koje su ropkinje selektivnoga rada. Najniža je to brojka od ujedinjenja Italije, prvi put ispod 400.000 rođenih u jednoj godini.

Rađanje djece je, naime, glavni pokazatelj za mjerenje nade jednoga naroda. Ako se rađa malo djece znači da ima malo nade. Nemojmo se pomiriti sa sivilom i jalovim pesimizmom… Upravo u najsušnijim pustinjama Bog otvara nove putove. Tražimo zajedno te putove! 

Papa Franjo potaknuo je na potrebne dalekovidne politike, koje pripremaju plodno tlo da procvjeta novo proljeće i ostavi ovu demografsku zimu iza nas.