Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo odao priznanje Benediktu XVI. kao „teologu i pastiru“

Vatikan (IKA)

Na svečanosti u Vatikanu u subotu 9. studenoga papa Franjo uručio je Ratzingerove nagrade kanadskom filozofu Charlesu Tayloru i afričkom teologu o. Paulu Bereu.

Na ceremoniji dodjele papa Franjo odao je priznanje teološkim nastojanjima svoga predšasnika pape u miru Benedikta XVI. Cilj mu je bio da unatoč promjenama u svijetu, različitim vremenima i uvjetima, sačuvamo živu vjeru. Želio je da vjernici svjedoče svoju vjeru jezikom koji njihovi suvremenici razumiju. Teolog i pastir Joseph Ratzinger nikada se nije pridružio apstraktnoj kulturi pukih misaonih modela već je uzor potrage za istinom u kojoj su razum i vjera, inteligencija i duhovnost trajno povezani, istaknuo je papa Franjo.

Odao je priznanje i ovogodišnjim dobitnicima nagrade filozofu Charlesu Margrave Tayloru (87) iz Kanade i teologu Paulu Bereu (53), isusovcu iz Burkine Faso za njihove priloge istinskom dijalogu kršćanstva s različitim kulturama.

Tako je Taylor izvanredno predstavio pitanje sekularizacije pozivajući na pronalaženje novih načina kako živjeti i izraziti transcendentne dimenzije ljudske duše, istaknuo je Papa. Sekularizacija je veliki izazov za Crkvu. Uostalom, nije bez razloga prioritet papinstva pape Benedikta bio ponovni navještaj Boga, Boga Isusa Krista, u vremenu u kojemu se čini da zalazi na obzoru prostranih područja čovječanstva. Stoga je papa Franjo izrazio zahvalnost za temeljitost kojom je profesor Taylor analizirao tu pojavu.

Prvi dobitnik te nagrade iz Afrike Bere predstavlja pak modernu afričku teologiju koja ozbiljno shvaća inkulturaciju, naime širenje islama i dugo doba kolonizacije spriječile su istinsku afričku inkulturaciju kršćanske poruke, napomenuo je Papa. Zbog toga je afrička suvremena teologija još uvijek mlada, ali pokazuje se dinamičnom i bogatom obećanjima. O. Béré nam za to daje primjer radeći na tumačenju tekstova Staroga zavjeta u kontekstu kulture usmene predaje, čineći tako plodonosnim iskustvo afričkih kultura, napomenuo je Papa.

Ratzingerovu nagradu već devetu godinu zaredom dodjeljuje Vatikanska zaklada Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. Papi kandidate predlaže znanstveno vijeće Zaklade koje čine kardinali Angelo Amato, Kurt Koch, Ravasi, Luis Ladaria i regensburški biskup Rudolf Voderholzer, prenosi Vatican News.