Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo ohrabrio katolike u Rusiji da svjedoče evanđelje

Vatikan (IKA)

Sveti Otac je o 30. obljetnici uspostave apostolskih administratura za katolike latinskoga obreda u Moskvi i Sibru uputio poruku katolicima u Rusiji, koja je objavljena 10. listopada 2021., izvijestila je Catholic News Agency.

Apostolske administrature u Moskvi i Sibiru je nakon raspada Sovjetskoga Saveza ustanovio sv. Ivan Pavao II.

„Želim da ova obljetnica potakne cijelu katoličku zajednicu u Ruskoj Federaciji da bude evanđeosko sjeme koje s radošću i poniznošću nudi jasnu sliku Kraljevstva Božjega“, napisao je papa Franjo.

„Želim vam da budete zajednica muškaraca i žena, djece i odraslih, svećenika i laika, Bogu posvećenih osoba i osoba koje traže poziv, koja teži zajedništvu sa svima da bi s jednostavnošću i velikodušnošću svjedočila, u obiteljskom životu i u svakom području svakodnevnog života, o daru primljene milosti. To je ugodno Bogu i doprinosi zajedničkom dobru čitavoga društva.“

Katolici u Rusiji čine vrlo malu manjinu, među većinom koja pripada Ruskoj pravoslavnoj Crkvi.

„U kontekstu istočne Crkvene tradicije u kojoj živite, važno je nastaviti kročiti zajedno sa svom vašom kršćanskom braćom i sestrama, ne umarajući se tražiti od Boga pomoć za produbljivanje međusobne spoznaje i napredovanje, korak po korak, na putu jedinstva“, istaknuo je Papa.

„Moleći za sve i služeći onima s kojima zajedno dijelimo čovječanstvo koje je Isus sa sobom neodvojivo sjedinio, ponovno ćemo se očitovati kao braća i sestre na zajedničkom hodočašću prema cilju zajedništva, na koje nas Bog upućuje u svakom slavlju euharistije“, poručio je.

Poruka je potpisana 16. rujna, a objavljena je 10. listopada – na prvu nedjelju nakon susreta Svetog Oca i ruskog pravoslavnog metropolita i predstojnika Ureda za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata Hilariona Alfeeva u Vatikanu.

Metropolit Alfeev tom prilikom je za talijanski medij Corriere dell Sera rekao da unatoč tomu što se kršćani u Rusiji više ne suočavaju s preprekama koje su postojale u SSSR-u, još uvijek mnogi od njih ne poznaju Evanđelje, nego je njihova vjeroispovijest samo nominalna, objavila je CNA.