Budi dio naše mreže
Izbornik

Osnovana radna skupina za zaštitu maloljetnika

Zagreb (IKA)

Godinu dana nakon Susreta o zaštiti djece i maloljetnika u Crkvi papa Franjo okupio je radnu skupinu koja će pomoći biskupskim konferencijama ili pojedinim biskupijama koje, bilo zbog nedostatka sredstava ili kompetencije imaju teškoća učinkovito zaštititi djecu, prenosi Vatican News u petak 28. veljače.

U priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice navodi se da će “task force” nadzirati zamjenik za Opće poslove u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Edgar Peña Parra (60) rodom iz Venezuele, koji je u toj službi od listopada 2018. godine. Uz njega Papa je odredio da radnu skupinu nadziru i članovi organizacijskog odbora prošlogodišnjeg skupa: nadbiskup Bombayja kardinal Oswald Gracias, nadbiskup Chicaga kardinal Blase Cupich, nadbiskup Malte i zamjenik tajnika Kongregacije za nauk vjere Charles Scicluna, te dekan Instituta za psihologiju Papinskoga sveučilišta Gregoriana i član Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika o. Hans Zollner, DI.

Koordinator radne skupine je dr. Andrew Azzopardi, voditelj zaštitnog povjerenstva malteških biskupa, a čine ju crkveni pravnici, psiholozi i ostali stručnjaci. Koordinator će svaka tri mjeseca izvještavati zamjenika za Opće poslove u Državnom tajništvu Svete Stolice o ostvarenim ciljevima u radnoj skupini.

Mandat novoformirane radne skupine Svete Stolice za zaštitu maloljetnika službeno je započeo 24. veljače i trajat će dvije godine.
Biskupske konferencije, religijski instituti i ostale vjerske organizacije mogu se obratiti radnoj skupini za zaštitu maloljetnika na sljedećoj adresi e-pošte: taskforce@org.va.