Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo otkazao čašćenje kipa Bezgrešne na Španjolskom trgu

Rim (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice je objavio da Sveti Otac ove godine neće sudjelovati na tradicionalnom štovanju Bezgrešne pred njezinim kipom pokraj rimskog Španjolskog trga (Piazza di Spagna) na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, prenijela je Catholic News Agency.

Umjesto čašćenja kipa, Papa će svetkovinu obilježiti „činom osobne pobožnosti, povjeravajući Rim, njegove žitelje i mnoge bolesnike u svim krajevima svijeta Majci Božjoj“, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Matteo Bruni.

To će biti prvi put od 1953. da papa na svetkovinu Bezgrješnog začeća neće sudjelovati u toj pobožnosti. Bruni je izjavio da Franjo neće ići na Trg da se ljudi ne bi okupljali i prenosili virus.

Kip Bezgrešne postavljen je na 40-metarskom stupu. Blagoslovljen je 8. prosinca 1857., tri godine nakon što je Pio IX. proglasio dogmu o Bezgrješnom začeću.

Tradiciju je započeo Pio XII. 1953. godine, hodočasteći više od 3 kilometra od Vatikana. Svi pape su od tada na tom mjestu o svetkovini Bezgrešjnog začeća redovito iskazivali štovanje Bezgrješnoj.

Pobožnosti uobičajeno prisustvuju i rimski gradonačelnik te vatrogasci, u sjećanje na svoju ulogu pri postavljanju kipa. Proteklih godina papa Franjo je kip kitio s cvjetnim vijence koji su vatrogasci postavljali na Marijinu ruku.

Svetkovina Bezgrješnog začeća u Italiji je državni blagdan i narod se u velikom broju okuplja na pobožnosti na Španjolskom trgu.

Molitva Anđeoskog pozdravljenja koju papa redovito predmoli na marijanske svetkovine, će se, pak, održati na Trgu sv. Petra.

Božićna pontifikalna bogoslužja ove godine održat će se bez nazočnosti puka, zbog pandemije covida-19, izvijestila je CNA.

Proteklih je godina papa Franjo ostavio Djevici Mariji cvjetne vijence, od kojih su jedan vatrogasci postavili na ispruženu ruku kipa. Papa je također ponudio izvornu molitvu za blagdan. Kao što je uobičajeno za marijanske svečanosti, papa Franjo i dalje će voditi molitvu Angelus s prozora koji gleda na Trg svetog Petra 8. prosinca. Zbog pandemije koja je u tijeku, vatikanske će se papinske božićne liturgije ove godine održati bez nazočnosti javnosti. objavila je CNA.