Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo pisao o. Jamesu Martinu o homoseksualnosti i grijehu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo odgovorio je na pismo američkoga isusovca koji svoj apostolat obavlja među neheteroseksualnim osobama o. Jamesa Martina kako bi objasnio smisao svojih riječi iz nedavnoga intervjua za Associated Press, prenosi Vatican News.

Papa u pismu napominje da je u nedavnom intervjuu, u kojemu, među ostalim, kaže da biti homoseksualac nije zločin ali je grijeh, mislio na katolički nauk koji uči da je svaki spolni čin izvan braka grijeh.

„Jednostavno sam se pozvao na nauk katoličkoga morala, koji kaže da je svaki spolni čin izvan braka grijeh“, napisao je papa Franjo. Vlastoručno napisan Papin odgovor na španjolskom jeziku objavljen je na mrežnoj stranici o. Martina „Outreach.faith“.

Iz konteksta intervjua moglo se zaključiti da je Papa govorio o homoseksualnosti misleći u tom slučaju na „homoseksualne čine“, a ne na sâmo homoseksualno stanje. Tim odgovorom Sveti Otac potvrđuje da je njegovo stajalište, koje ponavlja od prvoga razgovora s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Brazila 2013. godine, stajalište Katekizma Katoličke Crkve.

Odgovarajući o. Martinu, Papa je također istaknuo, što se tiče grijeha, da valja uzeti u obzir i okolnosti koje umanjuju ili poništavaju krivnju, jer „dobro znamo da katolički moral, osim materije, vrjednuje slobodu, namjeru; i to za svaku vrstu grijeha“, napisao je.

Stoga je u pismu ponovio ono što je rekao za Associated Press: „Onima koji žele kriminalizirati homoseksualnost, želim reći da su u krivu“. U intervjuu je istaknuo da biti homoseksualac nije zločin, dok su u više od 50 zemalja predviđene zakonske kazne za homoseksualne osobe, a neke od tih zemalja imaju i smrtnu kaznu.

Papa Franjo pismo završava molitvom za rad o. Martina i za zajednicu koju prati, napominjući na kraju: „Molim vas da i vi to činite za mene“, prenosi Vatican News.