Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo ponovno posjetio bolnicu Gemelli

Rim (IKA)

Papa Franjo je u petak 5. studenoga 2021., u povodu proslave 60. obljetnice Fakulteta medicine i kirurgije Katoličkoga sveučilišta Presvetoga Srca, posjetio Sveučilišnu bolnicu „Agostino Gemelli“, gdje je predslavio misu, izvijestio je Vatican News.

Papa Franjo rekao je da je bolnicu posjetio da bi se sa zahvalnošću spomenuo 60. obljetnice Fakulteta medicine i kirurgije – ostvarenoga sna oca Agostina Gemellija, te da bi zahvalio za brigu i naklonost koje su mu pružene tijekom boravka u bolnici u srpnju ove godine.

Tijekom mise koju je slavio na otvorenom, Papa se u homiliji obratio ponajprije liječnicima, doktorandima, medicinskim sestrama i tehničarima. Ohrabrio ih je, da bi njihov rad dobio duboko značenje, a ne postao teret i prošao bez da ostavi trag.

Na početku je podsjetio da je prvi petak u mjesecu – dan posvećen Presvetom Srcu Isusovu, čije ime Sveučilište nosi. Stoga je homiliju usredotočio na srce koje kuca, koje nudi milosrđe, koje ljubi i govori, koje daje život. To je učinio pomoću tri riječi: sjećanje, zanos i utjeha.

„U današnjoj užurbanosti, među tisućama utrka i neprestanih briga, gubimo sposobnost da budemo ganuti i da pružimo suosjećanje, jer zapostavljamo povratak srcu“, što je zapravo gubitak sjećanja i pamćenja, primijetio je Papa.

„Dobro je, navečer, prisjetiti se lica koja smo sreli, primljenih osmijeha, lijepih riječi. To su uspomene na ljubav i pomažu našem pamćenju da pronađe sebe. Koliko su ta sjećanja važna u bolnicama! Ona mogu dati smisao danu jednoga bolesnika. Bratska riječ, osmijeh, milovanje po licu; to su sjećanja koja liječe iznutra, blagotvorna su za srce. Nemojmo zaboraviti terapiju sjećanja – čini mnogo dobra!“, poručio je.

„Bez sjećanja se gube korijeni, a bez korijena se ne raste. Njegovati sjećanje dobro utječe na nas, na one koji su nas voljeli, brinuli se za nas, podizali nas. Danas želim ponovno reći ‚hvala‘ za brigu i ljubav koje sam ovdje primio. Mislim da nam u ovo vrijeme pandemije prisjećanje i na najteža razdoblja čini dobro; ne zato da bismo se rastužili, nego da ne zaboravimo i da nas usmjerava u odlučivanju u svjetlu bliske prošlosti.“

Sveti Otac zatim je razmatrao riječ zanos. Iz ranjenoga srca Isusova potekle su krv i voda; to pokazuje veliku Božju nježnost, ljubav, ali i koliko je patnje koštalo ljudsko spasenje. U nježnosti i boli, to srce otkriva s kime je Bog zanesen: čovjekom, onim odbačenim, ožalošćenim i napuštenim, te upućuje na Božji stil: blizinu, suosjećanje i nježnost, ustvrdio je. Dodao je da se kada se služi onima koji trpe, tješi i razveseljava Srce Isusovo.

Razderano Božje Srce je rječito, istaknuo je Papa. „Govori bez riječi, jer je čisto milosrđe, ljubav koja je ranjena i daruje život. Ono je Bog, s blizinom, suosjećanjem i nježnošću. Koliko govorimo o Bogu, ne dopuštajući ljubavi da zasja! Ali ljubav govori sama za sebe, ne govori o sebi. Molimo za milost da se gorljivo posvetimo trpećem čovjeku, da budemo gorljivi u službi, da bi Crkva, prije riječi koje treba govoriti, očuvala srce koje kuca iz ljubavi. Prije nego progovori, neka nauči sačuvati srce u ljubavi“ – poručio je.

Zatim se osvrnuo i na utjehu. „Ona ukazuje na snagu koja ne dolazi od nas, nego od onih koji su uz nas: odande dolazi snaga. Isus, Bog S Nama, daje nam tu snagu, njegovo Srce daje nam hrabrost u nevolji“, naglasio je.

Spominjući pandemiju i krhkost koju je otkrila, Sveti Otac pozvao je da se pogled upre u Srce Isusovo. Koliko je danas rijetkih i nepoznatih bolesti! Kako je teško ići u korak s patologijama, ustanovama za liječenje, zdravstvom koje treba biti za sve ljude. Mogli bismo se obeshrabriti. Zato nam je potrebna utjeha. Srce Isusovo kuca za nas otkucavajući riječi: „Hrabro, hrabro ne boj se, ja sam ovdje!“

„Hrabro sestro, hrabro brate, nemoj se slomiti, Gospodin Bog tvoj veći je od tvojih boli, uzima te za ruku i miluje te; blizu ti je, suosjećajan je i nježan. On je tvoja utjeha“, istaknuo je Papa.

Pozvao je sve da prihvate novu perspektivu i promatraju stvarnost polazeći od veličine Isusova Srca da bi bili otvoreni za druge i spremni prihvatiti potrebite koji im se približe.

„Molimo Presveto Srce Isusovo za milost da možemo tješiti. To je milost koju valja tražiti, dok se hrabro zauzimamo da se otvorimo, međusobno si pomažemo, nosimo teret jedni drugima. To vrijedi i za budućnost zdravstva, posebno ‚katoličkoga‘: dijeliti, međusobno se podupirati, ići zajedno naprijed“, zaključio je papa Franjo na kraju uputivši molitvu Srcu Isusovu.

Poliklinika Gemelli je prigodom posjeta Papi darovala prijeko potrebne lijekove za Libanon, Sudan i Siriju.