Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo ponovno pozvao na uskrsno primirje

Vatikan (IKA)

Nakon molitve Kraljice neba u nedjelju 24. travnja, papa Franjo se ponovno osvrnuo na sukob u Ukrajini, tražeći da se zaustavi napad kako bi se izišlo u susret trpljenju civilnoga stanovništva, prenosi Vatican News.

Rat u Ukrajini i zauzimanje za mir te zaštita civilnoga stanovništva ponovno su bili u središtu Papina nagovora nakon molitve Kraljice neba. Pozdravio je sudionike Hoda mira Perugia-Asiz te uputio najbolje želje svim kršćanskim zajednicama koje Uskrs slave po julijanskom kalendaru. Papa je istaknuo da je žalosno da se u uskrsnim danima, najsvetijima i najsvečanijima za sve kršćane, više čuje smrtna tutnjava oružja, nego zvuk zvona koja najavljuju uskrsnuće.

Ponovno upućujem apel za uskrsno primirje, minimalan i opipljiv znak volje za mirom, rekao je. Neka se prekine napad, kako bi se izišlo u susret trpljenju iscrpljenoga stanovništva: zaustavimo se, u poslušnosti riječima Uskrsloga, koji na dan Uskrsa svojim učenicima ponavlja: Mir vama!

Papa je potom potaknuo sve ljude da se mole za mir te se obratio moćnicima svijeta. Molim sve da umnože molitve za mir te da imaju hrabrosti reći i pokazati da je mir moguć. Neka politički vođe poslušaju glas ljudi koji žele mir, a ne eskalaciju sukoba, poručio je.

Papa je potom svoje misli upravio kršćanskim zajednicama koje Uskrs slave prema julijanskom kalendaru, želeći im da uskrsli Krist ispuni nadom dobra očekivanja srca. Neka On bude taj koji će dati mir, koji je povrijeđen ratnim barbarstvom. Upravo se danas navršavaju dva mjeseca od početka toga rata; umjesto da prestane, rat se zaoštrio. Žalosno je da se ovih dana, koji su najsvetiji i najsvečaniji za sve kršćane, više čuje smrtna tutnjava oružja nego zvuk zvona koja naviještaju uskrsnuće; i žalosno je da oružje sve više uzima riječ, rekao je Sveti Otac.

Posebni pozdrav i zahvalu Papa je uputio sudionicima izvanrednoga Hoda za mir i bratstvo od Perugie do Asiza. Spomenuo se također kamerunskih biskupa koji su danas sa svojim vjernicima na hodočašću u marijanskom svetištu Marianbergu, kako bi svoju zemlju ponovno posvetili Majci Božjoj i stavili ju pod njezinu zaštitu. Oni posebno mole za ponovno uspostavljanje mira u njihovoj zemlji koju već više od pet godine razdire nasilje, primijetio je papa Franjo te potaknuo na molitvu za mir u Kamerunu, prenosi Vatican News.