Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa posjetio izbjeglički centar na periferiji Sofije

Sofija (IKA)

Papa Franjo posjetio je drugog dana svog apostolskog pohoda u ponedjeljak 6. svibnja ujutro Izbjeglički centar "Vraždebna" na periferiji Sofije, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Po dolasku Papu su na glavnom ulazu u zgradu dočekali ravnatelj Centra i ravnatelj Caritasa. Zatim se zaputio u blagovaonicu gdje se okupilo 50-ak roditelja i djece. Djeca smještena u Centru dolaze iz Sirije i Iraka.

Nakon kratkog pozdrava jedne volonterke i pjesme koju su Papi otpjevala djeca, Sveti Otac je pozdravio obitelji smještene u Centru i uputio im nekoliko riječi. Istaknuo je kako je izbjeglički svijet križ čovječanstva. Susret je trajao gotovo pola sata i konkretno osmislio ono što Papa već godinama tvrdi riječima, gestama i djelima. Kristovo fizičko trpljenje, egzistencijalne periferije sa djecom koji su s radošću dočekala Papu, poklonivši mu svoje crteže koji prikazuju njihove bole i nade, što je ganulo ne samo Papu već i promatrače. Papa je istaknuo kako nam djeca uvijek pomažu bolje shvatiti zbivanja. Put ove djece kao i njihovih roditelja je žalostan. Oni bježe iz rata i bijede u nadi da će na drugim područjima pronaći bolju budućnost. Svijet migranata i izbjeglica je danas križ čovječanstva, križ tolikih ljudi koji trpe, rekao je Papa.

Na kraju susreta svima je udijelio svoj blagoslov te se pozdravio s okupljenima. Potom se automobilom odvezao do Međunarodne zračne luke u Sofiji i otputovao u Plovdiv.

Ključne riječi:
izbjeglice Papa Sofija