Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo poslao brzojav sućuti u povodu smrti kardinala Sebastianija

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo je u utorak 16. siječnja 2024. poslao brzojav sućuti obitelji preminulog kardinala Sergia Sebastianija, objavio je Vatican News.

Umirovljeni predsjednik Prefekture ekonomskih poslova Svete Stolice kardinal Sergio Sebastiani (92) preminuo je, nakon duge bolesti, 16. siječnja u 3 sata, u svom domu u Rimu.

Papa je u brzojavu adresiranom na pokojnikovog brata Luciana izrazio sućut cijeloj obitelji i nadbiskupiji Fermo.

Kardinala Sebastianija opisao je kao revnog svećenika te dobroga i budnog slugu, „koji je velikodušno proveo svoj život u službi evanđelja“ i Svete Stolice.

Sveti Otac zahvalio je Bogu za kardinalovo svjedočanstvo. Podsjetio je da su mu sv. Pavao VI. i sv. Ivan Pavao II. povjerili zadaće, od službi u vatikanskoj diplomaciji do Prefekture ekonomskih poslova. „Kao prvi generalni tajnik Središnjeg odbora za Veliki jubilej 2000. posebice se zauzeo u pripremnom razdoblju“, dodao je.

Papa Franjo na kraju je poručio da moli za dušu kardinala Sebastianija, te da u pratnji Blažene Djevice Marije bude primljen na vječnu nebesku gozbu.

Sprovodna misa za kardinala Sebastianija bit će slavljena u srijedu 17. siječnja u 14:30, u bazilici sv. Petra, na oltaru Katedre sv. Petra. Slavljem će predsjedati dekan Kardinalskog zbora kardinal Giovanni Battista Re, a suslavit će kardinali i biskupi prisutni u Rimu.

Na kraju mise, Papa će predvoditi molitvu preporuke i posljednji pozdrav (Ultima Commendatio i Valedictio).

Kardinal Sergio Sebastiani rođen je 11. travnja 1931. u središnjoj Italiji od oca Angela i majke Lucije Valeri. U sjemenište je ušao 1940., a za svećenika je zaređen 1956. godine.

Po završetku studija započeo je službu u diplomaciji Svete Stolice. Godine 1960. imenovan je tajnikom Apostolske nuncijature u Peruu, a 1962. premješten je u Brazil. Ponovno je službovao u Čileu od 1966.

Sljedeće godine pozvan je u Rim gdje je bio tajnik kardinala Cicognanija i Villota, državnih tajnika Svete Stolice u vrijeme pontifikata Pavla VI. Za savjetnika nuncijature u Parizu poslan je 1974. Također je dobio posebna zaduženja pri Vijeću Europe.

Nadbiskupom te pro-nuncijem na Madagaskaru i Mauricijusu i apostolskim delegatom na Réunionu i Komorima imenovan je 27. rujna 1976.

Sveta Stolica ga je istodobno zadužila za uspostavu pastoralnog područja u Indijskom oceanu koje je kasnije uzdignuto u status Biskupske konferencije Indijskog oceana.

Ivan Pavao II. ga je 8. siječnja 1985. imenovao nuncijem u Turskoj. Promicao je prijateljske odnose s mjesnim pravoslavnim Crkvama, posebice Carigradskom patrijaršijom, te je poticao međureligijski dijalog sa židovima i muslimanima.

Papa ga je 16. studenoga 1994. vratio u Rim i imenovao generalnim tajnikom Središnjeg odbora za Veliki jubilej 2000.

Nakon tri godine imenovan je za predsjednika Prefekture ekonomskih poslova Svete Stolice. Tu službu obnašao je do 12. travnja 2008. kada je umirovljen.

Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2001. te je sudjelovao na konklavi 2005. godine.

Smrću talijanskog kardinala, Kardinalski zbor broji 239 članova, od kojih 132 s pravom glasa na konklavi, objavio je Vatican News.