Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Potrebne su škole liturgijske formacije

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 20. siječnja sudionike tečaja Papinskoga liturgijskog instituta svetog Anzelma za biskupijske povjerenike za liturgijska slavlja, prenosi Vatican News.

Govoreći sudionicima tečaja održanoga pod naslovom „Živjeti liturgijsko djelovanje u punini“, papa Franjo istaknuo je važnost uloge ravnatelja bogoslužnih obreda, koji surađuje s biskupom u službi zajednice. Kazao je da je njegova zadaća pomoći shvatiti smisao i duh liturgije te da biskup treba upozoriti u župama na zanemarene ili loše pripremljene liturgije.

„Briga o liturgiji zahtijeva pripremu i zauzimanje; pripremiti ju pak zahtijeva temeljito poznavanje i duboki pastoralni smisao“, istaknuo je papa Franjo više puta u govoru. Pohvalio je inicijativu Papinskoga liturgijskog instituta, koju je organizirao za biskupijske povjerenike za liturgijska slavlja te podsjetio kako je Pavao VI. za liturgiju govorio da je glavno vrelo one božanske razmjene u kojoj nam se prenosi Božji život. „Liturgija se nikada ne posjeduje u potpunosti, ne uči se kao što se uče pojmovi, zanati, ljudske vještine. Ona je primarna umjetnost Crkve, ona koja ju temelji i karakterizira“, rekao je Sveti Otac.

Zadaća ravnatelja bogoslužnih obreda

Papa je istaknuo da danas o liturgiji više ne brine ceremonijar, nego ravnatelj bogoslužnih obreda, koji treba voditi na susret s Kristovim vazmenim otajstvom te pripremiti sve kako bi liturgija blistala doličnošću, jednostavnošću i redom.

„Služba je ravnatelja dijakonija; on surađuje s biskupom u službi zajednice. Zato svaki biskup zadužuje jednoga ravnatelja, koji postupa diskretno, brižno, ne stavljajući obred ispred onoga što on izražava, nego pomažući shvatiti njegov smisao i duh, ističući svojim djelovanjem da je središte raspeti i uskrsli Krist“, rekao je.

Za dobro zajednice

Jedno od glavnih načela Drugoga vatikanskog sabora, odnosno dobro zajednice, pastoralna skrb vjernika kako bi se narod vodio Kristu i Krist narodu, treba biti glavni cilj ravnatelja bogoslužnih obreda, pojasnio je Sveti Otac. Zanemarujući to imali bismo lijepe rituale, ali bez snage, bez okusa, bez smisla, jer ne dotiču srce i život Božjega naroda. Bogoslužje koje ne evangelizira, nije autentično, dodao je.

„Kako bi vjernici mogli u potpunosti doživjeti liturgijsko djelovanje, potrebno ih je pravilno odgajati, kako preporučuje konstitucija Sacrosanctum Concilium, a za to su potrebni pastiri duša, prožeti, oni prije svih, duhom i snagom liturgije. Ravnatelj bogoslužnih obreda treba prvi rasti u školi liturgije i sudjelovati u pastoralnom poslanju odgoja klera i vjernikā“, rekao je Papa.

Učiti od liturgije

Kako bi se liturgijska reforma potaknuta Drugim vatikanskim saborom mogla provesti u praksi, ravnatelj bogoslužnih obreda, zajedno s voditeljem ureda za liturgijski pastoral, treba pratiti biskupiju, zajednice, svećenike i druge službenike. Sve se to događa kroz slavlje. Riječ je o formaciji iz liturgije, o kojoj Papa piše u svojemu apostolskom pismu Desiderio Desideravi, jer se doličnost, jednostavnost i red postižu kada svi postupno tijekom godina, sudjelujući u obredu, slaveći ga, živeći ga, shvate što trebaju činiti. Tako liturgija može biti simfonija hvale, simfonija naučena iz pravila molitve (lex orandi) Crkve, rekao je Sveti Otac.

Vrjednovati slavljenički stil župā

Papa Franjo potaknuo je sudionike tečaja da pomognu poglavarima sjemeništā da na najbolji mogući način predvode, da njeguju navještaj, geste, znakove. „Uči se svakodnevno gledajući svećenika koji zna kako predvoditi, kako slaviti, jer on živi od liturgije, a kada slavi, on moli“, objasnio je Sveti Otac. Savjetovao je da se liturgija u župama priprema pokrećući male škole liturgijske formacije, koje povezuju bratstvo, katehezu, mistagogiju i slavljeničku praksu. Dobro je također vrjednovati slavljenički stil pojedinih župa, dodao je.

„Ničemu ne služi lijepa ‚parada‘ kad je biskup prisutan, a poslije se sve vrati na staro. Vaša zadaća nije da pripremite obred jednoga dana, nego predložiti liturgiju koja se može oponašati, s prilagodbama koje zajednica može prihvatiti kako bi rasla u liturgijskom životu“, kazao je Papa.

Međutim, valja također upozoriti, u župama koje biskup posjećuje, na pomalo zapuštene, zanemarene, loše pripremljene liturgije. Osim toga, valja pomoći pastirima razmišljati o liturgiji, pripremati ju s vjernicima u duhu bratstva, rekao je.

Njegovati tišinu

Na kraju je Sveti Otac istaknuo važnost tišine. „Posebno prije bogoslužja valja pomoći narodu i koncelebrantima da se koncentriraju. Jer, tišina otvara i priprema za otajstvo, omogućuje shvaćanje te daje da odjekne poslušana Riječ; stoga ju valja otkriti i vrjednovati“, istaknuo je papa Franjo, a prenosi Vatican News.