Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo predvodio misu na blagdan Prikazanja Gospodinova

Vatikan (IKA)

Na blagdan Prikazanja Gospodinova - Svijećnicu u subotu 2. veljače papa Franjo predvodio je misu u bazilici Sv. Petra u Vatikanu na kojoj se okupio veliki broj redovnica, redovnika kao i posvećenih laikinja i laika te redovničkih kandidata i kandidatica.

Taj svečani čin započeo je blagoslovom svijeća u predvorju bazilike. Na početku homilije Papa je pojasnio kako je ovo blagdan susreta, “a to danas znači za svakoga da pozdravi Isusa koji mu dolazi u susret, da ga susretne, jer Boga života treba susresti svaki dan u konkretnosti života“. Također je naglasio kako slijediti Isusa nije odluka jednom za svagda, već je to svakodnevni izbor, jer s Isusom „nalazimo hrabrost nastaviti i snagu ostati čvrsti“.

U homiliji je Papa posvijestio što znači posvećeni život, te je rekao kako je on „pohvala koja daje radost Božjem narodu, te proročki pogled koji otkriva ono što je vrijedno“. Ako je tako, nastavio je Papa „onda on cvjeta i postaje poziv koji se odupire osrednjosti: da se suprotstavimo padu našega duhovnoga života, da se suprotstavimo iskušenju poigravanja s Bogom, da se suprotstavimo konformizmu u posvećenom životu, protiv pritužbi, nezadovoljstva i samosažaljenja, protiv navike rezignacije. Posvećeni život nije preživljavanje, već priprema za za ars bene moriendi: to je iskušenje suvremenog života suočeno s opadanjem zvanja. Ne, ne radi se o preživljavanju, već o novom životu. To je živi susret s Gospodinom u njegovom narodu. To je poziv na vjernu poslušnost svakodnevnom životu i na neočekivana iznenađenja Duha. To je promatranje onoga što trebamo prihvatiti kako bismo iskusili radost: Isusa“.