Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo primio Predsjednika Južnoga Sudana i nada se posjetu toj zemlji

Vatikan (IKA)

Tijekom susreta s predsjednikom Južnoga Sudana Kiirom Mayarditom u subotu 16. ožujka, papa Franjo se osvrnuo na pitanja u vezi s primjenom mirovnoga sporazuma. Tiskovni ured Svete Stolice izvjestio je i o želji Svetoga Oca da posjeti tu afričku zemlju.

Prinos Crkve na odgojnom i zdravstvenom području, te proces pomirenja u zemlji – bile su glavne teme susreta pape Franje i predsjednika Republike Južnog Sudana Salve Kiira Mayardita, koji se poslije zadržao u razgovoru s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Tijekom srdačnoga razgovora – navodi se u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – istaknuti su dobri bilateralni odnosi, kao i prinos Katoličke Crkve na odgojnom i zdravstvenom području, te u procesu pomirenja i ponovne izgradnje nacije. Sugovornici su se, među ostalim, osvrnuli na primjenu dogovora koji su nedavno postigli neki politički čimbenici u svrhu konačnoga rješenja sukoba, povratka izbjeglica i prognanih, te cjelovitoga razvoja zemlje.

Osim toga, Papa je izrazio želju da se utvrde uvjeti za njegov eventualan pohod Južnom Sudanu, u znak blizine narodu i ohrabrenja mirovnom procesu, istaknuto je na kraju priopćenja.