Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo se susreo sa sudionicima opće skupštine Papinskih misijskih djela

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u audijenciju sudionike opće skupštine Papinskih misijskih djela, univerzalne mreže molitve i milosrđa u službi Pape i Crkve za evangelizaciju, u subotu 3. lipnja, prenosi Vatican News.

Obraćajući se sudionicima opće skupštine Papinskih misijskih djela, papa Franjo je istaknuo da služba koju obavlja ta ustanova nije jednostavno služba agencije za raspodjelu sredstava namijenjenih onima kojima je potrebna pomoć nego stvarnost pozvana poduprijeti evangelizacijsko poslanje u općoj Crkvi: središte je njezina poslanja doprijeti do svih, ne isključujući nikoga.

Pravo je poslanje nastaviti djelo Isusa koji nam je pokazao srce Boga, Oca koji nas uvijek čeka i koji nam dolazi u susret raširenih ruku, istaknuo je papa Franjo dodavši da valja nastaviti svjedočiti ono što je Isus pokazao u cijelom svom životu.

„Poslani smo nastaviti to poslanje: biti znak Kristova Srca i Očeve ljubavi, grleći cijeli svijet. Tu pronalazimo ‚srce‘ evangelizacijskoga poslanja Crkve: doprijeti do svih darom beskrajne Božje ljubavi, tražiti svakoga, primati svakoga, ponuditi život za svakoga ne isključujući nikoga. Sve ljude. To je ključno. Kad nam Gospodin govori o onoj svadbi koja je loše prošla jer gosti nisu došli: jedan jer je bio kupio kravu, drugi zato što je morao putovati, treći se bio oženio… Što kaže Gospodin? Idite tamo na raskrižje i pozovite sve: zdrave i bolesne, zle, dobre i grješnike… sve. To je u srcu misija: svi ljudi. Ne isključujući nikoga“, istaknuo je Papa.

Duh prije novca

Poziv je Papinskih misijskih djela biti sredstva za promicanje misionarske odgovornosti svakog krštenika i za potporu novim partikularnim Crkvama. Papinska misijska djela nisu jednostavno agencija za raspodjelu sredstava onima kojima je potrebna pomoć, nego stvarnost pozvana poduprijeti evangelizacijsko poslanje u općoj Crkvi, pojasnio je Sveti Otac.

„Molim vas, nemojte Papinska misijska djela svesti na novac. To je sredstvo. Novac je potreban, ali nemojte ih svesti na to. Ona su veća od novca. Novac nam je potreban za izdržavanje. Jer, ako nedostaje duhovnosti te je to samo stvar novca, odmah dolazi do korupcije i, vidimo i danas, u novinama vidimo brojne priče o navodnoj korupciji u ime misionarstva Crkve“, rekao je papa Franjo.

Sanjati otvorenih očiju

Govoreći o izgledima i snovima za obnovu, papa Franjo je naznačio smjernicu.

„Dopustite mi na kraju, da s vama sanjam otvorenih očiju. Odnosno da zajedno s vama gledam daleko, prema perspektivama koje su Papinska misijska djela pozvana slijediti u službi evangelizacijskoga poslanja cijele Crkve. Najveći je san onaj o sve tješnjoj i usklađenijoj misijskoj suradnji među svim članovima Crkve. Poziv je to koji zahtijeva posebnu sklonost za njegovanje zajedništva i bratstva, a koji se ostvaruje također kroz strukture uspostavljene u svim biskupskim konferencijama i biskupijama za dobro čitavoga Božjeg naroda“ istaknuo je na kraju Sveti Otac, a prenosi Vatican News.