Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo slavi 85. rođendan

Vatikan (IKA)

Sveti Otac Franjo u petak 17. prosinca 2021. navršava 85. godinu života.

Rođendanskim čestitkama koje Papi pristižu iz cijeloga svijeta, svoju je pridružio i njegov subrat isusovac kardinal Michael Czerny, dotajnik Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Sedamnaesti prosinca je dobar dan za promišljanje, rekao je kardinal Czerny. Dodao je da je Sveti Otac zasigurno već imao planove za umirovljenje kada je 2013. godine otišao u konklavu na kojoj je izabran za rimskog prvosvećenika. Ali, ustvrdio je, Duh Sveti je odlučio drugačije.

Istaknuo je da su godine koje su uslijedile besplatan dar, na čemu, kako je rekao, možemo biti samo vrlo zahvalni. Kardinal Czerny poželio je papi Franji „Ad multos annos! (Na mnoga ljeta!)“, objavio je Vatican News.

Među ostalim, pristigle su čestitke iz Rusije, od moskovskog patrijarha Kirila i predsjednika Vladimira Putina. Također, prije treće adventske propovijedi kardinala Raniera Cantalamesse, nekoliko rimskih siromaha u pratnji apostolskog milostinjara kardinala Konrada Krajewskog Papi je darovalo 85 suncokreta kao znak da život treba usmjeriti prema Gospodinu, prisutnom u najslabijima.

Čestitku su snimila i djeca s periferije Rima. Uz dobre želje za rođendan, pozvala su ga da ih posjeti te su mu poručila i da ga žele zagrliti te rješavati zadaću i igrati se s njime. Također su mu zahvalila što ih štiti, objavio je Vatican News.

Papa je prije četiri dana, 13. prosinca, proslavio i 52. obljetnicu svećeničkog ređenja.

Rođen je 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece, a otac mu je bio talijanski imigrant. Za svećenika je zaređen 1969. godine, a doživotne zavjete u Družbi Isusovoj položio je 1973.

Sveti Ivan Pavao II. imenovao ga je 20. svibnja 1992. pomoćnim biskupom Buenos Airesa, a 27. lipnja iste godine primio je u katedrali u Buenos Airesu biskupski red po rukama kardinala Antonija Quarracina.
Nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa imenovan je 3. lipnja 1997., a 28. veljače 1998., nakon smrti kardinala Qarracina, naslijedio ga je u nadbiskupskoj službi. Kardinalom je imenovan 21. veljače 2001. Ove godine navršilo se osam godina njegove papinske službe.