Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo na rođendan primio prvu skupinu izbjeglica s Cipra

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo primio je na svoj 85. rođendan, u petak 17. prosinca 2021., u audijenciju prvu skupinu izbjeglica, pristiglu njegovim posredovanjem s Cipra, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Dvanaest izbjeglica stiglo je u četvrtak u Rim, prema sporazumu Svete Stolice te talijanskih i ciparskih vlasti, kako je bilo najavljeno uz apostolsko putovanje pape Franje na Cipar i u Grčku. Ukupno bi trebalo doći pedeset izbjeglica.

Izbjeglice će Papa osobno podržavati, a Zajednica sv. Egidija pobrinut će se za njihovo uključivanje u jednogodišnji program integracije.

Prvi pristigli migranti dolaze iz različitih zemalja – Konga, Kameruna, Somalije i Sirije. Među njima ima liječnika i informatičara.

„Spasio si nas!“, rekao je, dirnut, jedan kongoanski dječak, obrativši se Papi koji je gostima uputio nekoliko riječi dobrodošlice. Također im je izrazio svoju naklonost i zahvalio im na posjetu.

Poželjevši mu za rođendan „dug život i mnogo zdravlja“, izbjeglice su Papi darovale sliku afganistanskog migranta koja prikazuje migrante kako pokušavaju prijeći Sredozemno more.

Sveti Otac se pak raspitao o djevojčici koju je upoznao u izbjegličkom kampu Marouni na otoku Lezbu koja bi u idućim danima trebala doći s obitelji u Italiju na liječenje. Nakon zajedničkog fotografiranja, papa Franjo je pozdravio skupinu i zamolio ih da mole za njega.