Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva skupina izbjeglica s Cipra stiže u Rim

Rim (IKA)

Kako je najavio papa Franjo na Cipru početkom prosinca, prva skupina – 12 od 50 izbjeglica, stiže 16. prosinca u Rim, prenosi Vatican News.

Među dvanaestoro njih su dvoje studenata iz Kameruna koji su u tampon zoni podijeljenoga otoka čekali šest mjeseci, piše list „Cyprus Mail” pozivajući se na podatke ciparskoga Ministarstva unutarnjih poslova. Cipar je zahvalio Papi i izrazio nadu da će to potaknuti i druge zemlje Europske unije na izražavanje solidarnosti. Simbolička Papina gesta izražava priznanje teškoća s kojima se Cipar suočava suočen s rastućim valom migranata koji, prema tvrdnji Ministarstva, dolazeći iz Turske ilegalno prelaze „zelenu granicu”.

Vatikan želi preseliti 50 izbjeglica, a njihov put i prijam omogućio je sporazum Državnoga tajništva Svete Stolice te talijanskih i ciparskih vlasti, a logistici sudjeluju i Odjel Svete Stolice za migrante i izbjeglice i Zajednica sv. Egidija.

Cipar trenutačno u Europi bilježi najviši broj tražitelja azila po stanovniku. U studenome broj imigranata u odnosu na proteklu godinu narastao je za 244 posto, prema podacima Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex 16. prosinca. Pritom je Cipar prihvatio 70 posto pridošlih na istočnoj sredozemnoj ruti, dok su dolasci u Grčku smanjeni su za 13 posto.

Ključne riječi:
izbjeglice s Cipra Papa Rim