Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo telefonskim putem čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi

Vatikan/Washington (IKA)

Vjerojatni sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden razgovorao je telefonom s papom Franjom u četvrtak 12. studenoga, te mu je tim putem papa Franjo uputio čestitku na izbornoj pobjedi, priopćili su iz Bidenova privremenog ureda, a prenosi američka Catholic News Agency (CNA).

Joe Biden / Foto: Leah Millis/REUTERS/PIXSELL

Predstavnik američke Demokratske stranke Joe Biden, deklarirani katolik, bivši američki potpredsjednik i vjerojatni sljedeći predsjednik SAD-a zahvalio se Papi na njegovom blagoslovu i čestitki, te je istaknuo važnost Pape u promicanju mira i pomirenja među narodima i jačanju zajedničkih veza među narodima svijeta, priopćili su iz Bidenova privremenog, tranzicijskog, ureda.

Aktualni američki predsjednik Donald Trump ne priznaje Bidenovu pobjedu

“Novoizabrani predsjednik izrazio je želju za zajedničkim radom s Papom na temelju zajedničkog vjerovanja u dostojanstvo i jednakost cijeloga čovječanstva na pitanjima kao što su briga o marginaliziranim i siromašnim, rješavanje klimatske, kao i dobrodošlice i integracije imigranata i izbjeglica u naše zajednice”, stoji u priopćenju zajedničkog tranzicijskog ureda Joea Bidena i vjerojatne buduće potpredsjednice Kamale Harris.

Podsjetimo, nekoliko je američkih medija 7. studenoga proglasilo Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora, iako još uvijek aktualni američki predsjednik, republikanac Donald Trump, ne priznaje Bidenovu pobjedu i pokrenuo je više sudskih sporova u kojima želi dokazati izbornu prijevaru u režiji Bidenovih demokrata.

Predsjednik SAD-a Donald Trump / Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL

Biden bi mogao biti drugi deklarirani katolik na čelu SAD-a

Inače, Biden je drugi katolik koji bi trebao biti 46. predsjednikom SAD-a, nakon J. F. Kennedyja koji je ubijen u atentatu 22. studenoga 1963. godine. Joeu Bidenu i senatorici Kamali D. Harris iz Kalifornije prethodno su čestitali katolički biskupi okupljeni u Biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Država (USCCB).

Predsjednik USCCB-a nadbiskup Los Angelesa Jose Gomez, uz čestitke Bidenu i Harris, pozvao je sve američke katolike da “promiču bratstvo i međusobno povjerenje”.

“Američki narod je svoje rekao na izborima, sada je vrijeme da se naši čelnici okupe u duhu nacionalnog jedinstva i da se obvežu na dijalog i kompromis za opće dobre”, istaknuo je nadbiskup Gomez.

Poziv na molitvu za mirno okončanje izbornog procesa

Međutim, iako je Biskupska konferencija Sjedinjenih Država (USCCB) u zajedničkoj izjavi uputila čestitku Bidenu i tako priznala njegovu pobjedu, biskup Fort Wortha u Teksasu Michael Olson pozvao je na molitvu, rekavši da zbrajanje glasova još nije završilo i da ovo nisu službeni rezultati.

Biskup Olson zabrinut je za moguću situaciju u zemlji ako sud ospori ove rezultate te poziva američke katolike da mole za mirno okončanje izbornog procesa, na opće dobro nacije i svih Amerikanaca, izvještava američka Catholic News Agency (CNA).

Kamala Harris i Joe Biden / Foto: Jonathan Ernst/REUTERS/PIXSELL