Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo u Maroku: Susret je put mira za čovječanstvo

Rabat (IKA)

Papa je u svom prvom govoru u Maroku u subotu 30. ožujka potaknuo na stvaranje otvorenog, pluralnog i solidarnog društva, ulažući u kulturu dijaloga koji je jedini put kako bismo se suprotstavili fanatizmu i fundamentalizmu.

Papa Franjo se danas na početku svojeg apostolskog pohoda Maroku obratio građanskim vlastima, diplomatskom zboru i marokanskom narodu, zahvalivši prije svega kralju Muhamedu VI. za poziv i dobrodošlicu. Istaknuo je da je taj posjet za njega radost jer mu omogućava upoznati bogatstvo njihovog naroda i zemlje, te promicati međureligijski dijalog i uzajamno upoznavanje vjernika dviju religija, sjećajući se također, nakon 800 godina, povijesnog susreta svetoga Franje Asiškoga i sultana al-Malika al Kamila. Taj nam proročki događaj pokazuje da su susret i ispružena ruka za čovječanstvo, put mira i sklada.

Nadam se da će naše uzajamno poštovanje i suradnja doprinijeti produbljenju naših veza i iskrenog prijateljstva kako bismo svojim zajednicama omogućili da novim generacijama pripreme bolju budućnost – rekao je Papa i napomenuo – Ova je zemlja prirodni most između Afrike i Europe, trebamo stoga ujediniti svoje napore kako bismo pomogli izgradnji solidarnijeg svijeta koji se zauzima za dijalog, poštujući bogatstva i posebnosti svakog naroda i osobe. Svi smo pozvani za to se zauzimati, pogotovo u ovo vrijeme kada se razlozima za suparništvo i razdvajanje stvaraju razlike i međusobno nerazumijevanje.

Stoga, da bismo sudjelovali u izgradnji otvorenog, pluralnog i solidarnog društva bitno je razvijati i zauzimati se za kulturu dijaloga kao puta kojim moramo ići – rekao je Sveti Otac i nastavio – treba nam suradnja kao ponašanje, te međusobno poznavanje kao način i kriterij (Dokument o ljudskom bratstvu, Abu Dhabi, 4. veljače 2019. godine). Na taj smo put pozvani kako bismo nadvladali napetosti i nesporazume, maske i stereotipe koji plaše i suprotstavljaju, otvarajući na taj način put suradnji. Naime, neophodno je fanatizmu i fundamentalizmu suprotstaviti solidarnost svih vjernika, oslanjajući se na vrijednosti koje su nam zajedničke.

Sretan sam što ću posjetiti Institut Muhameda VI. koji školuje buduće imame i propovjednike, pripremajući ih na odgovarajući način za borbu protiv svakoga oblika ekstremizma koji često izaziva nasilje i terorizam koji su pak uvreda Bogu i vjeri – rekao je papa Franjo i dodao – Znamo koliko je važna priprema budućih vjerskih vođa, ako želimo u srcima novih generacija obnoviti istinski vjerski osjećaj. Istinski nas dijalog poziva da ne podcjenjujemo važnost vjere u izgradnji međuljudskih odnosa kako bismo se uspješno suočili sa spomenutim izazovima.

Naime, poštujući međusobne razlike, vjera u Boga nas potiče da prepoznamo dostojanstvo svakog ljudskog bića kao i njegova neotuđiva prava – rekao je Papa i naglasio – Vjerujemo da je Bog stvorio ljudska bića jednaka u pravima, dužnostima i dostojanstvu, da ih je pozvao da žive kao braća, te da šire vrijednosti dobra, ljubavi i mira. Zato su sloboda savjesti i vjere koja se ne ograničava samo na slobodu bogoštovlja, nego svima mora dopustiti da žive po svojim vlastitim vjerskim uvjerenjima, nerazdvojno povezane s ljudskim dostojanstvom.

Od jednostavne tolerancije moramo prijeći na poštovanje drugih – rekao je Sveti Otac i objasnio – Radi se o upoznavanju i prihvaćanju drugoga u posebnostima njegove vjere i različitosti, u odnosu koji je obilježen dobrohotnošću i traženjem onoga što možemo učiniti zajedno. Tako shvaćena gradnja mostova među ljudima, sa stajališta međuvjerskog dijaloga, mora se živjeti u znaku suživota, prijateljstva i bratstva. Međunarodna konferencija o pravima vjerskih manjina u islamskom svijetu, koja se održala u Marrakechu u siječnju 2016 godine, suočila se s tim pitanjem. Sretan sam što je osudila svako iskorištavanje vjere za diskriminaciju i napade na druge, ističući da od pojma vjerskih manjina treba ići prema državljanstvu i priznanju vrijednosti osobe koja mora zauzimati središnju ulogu u svakom pravnom sustavu.

Proročkim znakom smatram osnivanje Ekumenskog Instituta Al Mowafaqa u Rabatu, 2012. godine, zahvaljujući zauzetosti katolika i protestanata u Maroku – rekao je papa Franjo i dodao – To je ustanova koja želi doprinijeti promicanju ekumenizma i dijalogu s drugim kulturama i islamom. Taj je pothvat izraz brige i želje kršćana, koji žive u ovoj zemlji, da grade mostove kako bi očitovali i služili ljudskom bratstvu. To su sve putovi koji će zaustaviti iskorištavanje religija za poticanje mržnje, nasilja, ekstremizma i fanatizma, te će zaustaviti korištenje Božjeg imena za opravdanje ubojstava, progonstva, terorizma i ugnjetavanja (Dokument o ljudskom bratstvu, Abu Dhabi, 4. veljače 2019. godine).

Pravi dijalog koji želimo razviti navodi nas na razmišljanje o svijetu u kojem živimo kao o našem zajedničkom domu – rekao je Papa i podsjetio – Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama koja se također održala u Maroku, još je jednom pokazala svijest mnogih naroda o potrebi zaštite planeta na koji nas je Bog stavio da živimo i doprinosimo istinskom ekološkom obraćenju radi cjelovitog ljudskog razvoja. Radostan sam zbog solidarnosti naroda koji su se zauzeli za pronalaženje pravednih i trajnih rješenja protiv pošasti koje ugrožavaju zajednički dom i opstanak ljudske obitelji. Zajedno i u dijalogu možemo naći rješenje za globalno zatopljenje i iskorjenjivanje siromaštva (Laudato si’ 175).

Jednako tako migracijska kriza svima nam je hitan apel kako bismo pronašli konkretna sredstva za iskorjenjivanje njezinih uzroka koji prisiljavaju mnoge osobe da napuste svoju zemlju i obitelj, te da se često ponovo nađu isključene i odbačene. Potrebno je od obećanja prijeći na konkretna djela, osobito promijeniti ponašanje prema migrantima kako bismo ih promatrali kao osobe, a ne kao brojeve, te im priznali u stvarnosti prava i dostojanstvo, rekao je papa Franjo.

Kršćani se raduju zbog uloge koja im je dana u marokanskom društvu. Oni žele doprinijeti napretku i solidarnosti zemlje, zato Katolička Crkva u Maroku djeluje posebno na obrazovnom području, prihvaćajući sve bez obzira na vjeroispovijest. Neka Svemogući Bog, milosrdan i milostiv štiti i blagoslovi Maroko, zaključio je Papa.

Ključne riječi:
Maroko Papa pohod vlasti