Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Umjetna inteligencija ne smije provoditi „kulturu odbacivanja“

Vatikan (IKA)

Papa Franjo ponovno je istaknuo kako se umjetna inteligencija smije koristiti samo za dobrobit čovječanstva u svom obraćanju sudionicima međunarodne konferencije o „Generativnoj umjetnoj inteligenciji i tehnokratskoj paradigmi“, koju organizira vatikanska zaklada „Centesimus Annus Pro Pontifice“.

Papin naglasak na etičko korištenje umjetne inteligencije dolazi nešto više od tjedan dana nakon što je o toj temi govorio na zasjedanju skupine G7 u talijanskom Bariju.

Papa je u govoru izrazio zadovoljstvo što zaklada „daje značajan prostor ovoj temi, uključujući znanstvenike i stručnjake iz različitih zemalja i disciplina, analizirajući mogućnosti i rizike povezane s razvojem i korištenjem umjetne inteligencije“. Upozorio je na autonomno djelovanje toga alata, ističući da umjetna inteligencija „jest i mora ostati alat“ u ljudskim rukama. Nadalje, istaknuo je kako se umjetnom inteligencijom ne smije provoditi „kultura odbacivanja“ koja favorizira nejednakost i donosi odluke izvan njezina djelokruga.

Sveti Otac potaknuo je sudionike na nastavak istraživanja prave svrhe umjetne inteligencije te upitao je li ona služi za zadovoljavanje potreba čovječanstva, poboljšanje dobrobiti i cjelovitog razvoja ljudi, ili pak služi obogaćivanju i povećanju ionako velike moći nekolicine tehnoloških divova unatoč opasnostima za čovječanstvo?”

S obzirom da budućnost čovječanstva uvelike oblikuju tehnološke inovacije, Papa je kazao kako „ne smijemo propustiti priliku razmišljati i djelovati na nov način, umom, srcem i rukama“, kako bismo „usmjerili inovacije prema modelu koji je prvenstveno usredotočen na ljudsko dostojanstvo“.

Svoj je govor Sveti Otac zaključio, kako je rekao, „izazovom“. „Jesmo li sigurni da želimo nastaviti nazivati ​​’inteligencijom’ ono što inteligencija nije?“ Pozivajući na razmišljanje, zaključio je: „nije li zlouporaba te riječi, koja je tako važna i tako ljudska, već predaja tehnokratskoj moći“.