Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo uputio pismo katolicima u Škotskoj povodom COP 26

Vatikan (IKA)

Sveti Otac Franjo uputio je 9. studenoga pismo katoličkim vjernicima u Škotskoj, u kojem moli za mudrost i snagu čelnika prisutnih na Konferenciji o klimatskih promjenama COP26, koja se održava do 12. studenog u Glasgowu, upozoravajući kako se ta prilika ne smije potratiti, objavio je Vatican News.

Sveti Otac je na početku pisma izrazio žaljenje što nije mogao sudjelovati na konferenciji COV26 u Škotskoj i susresti se s vjernicima. No, istovremeno je zahvalan vjernicima što su se pridružili molitvi na njegove nakane i za plodonosan ishod konferencije, koja se trebala suočiti s jednim od velikih moralnih pitanja našeg vremena: očuvanjem Božjeg stvorenja „koje nam je dano kao vrt koji treba obrađivati i kao zajednički dom za jednu ljudsku obitelj“.

Isto tako, pozvao je na molitvu za mudrost i snagu čelnicima koji su zaduženi voditi međunarodnu zajednicu dok nastoji odgovoriti na zahtjevan izazov konkretnim odlukama, nadahnuta odgovornošću prema sadašnjim i budućim generacijama.

„Vrijeme ističe; ova prilika ne smije biti potraćena, da se ne bismo morali suočiti s Božjim sudom jer nismo uspjeli biti vjerni upravitelji svijeta što nam ga je povjerio na brigu“, poručio je Papa.

Pismo je poslao na blagdan posvete Lateranske bazilike, koja simbolizira zajedništvo Crkve u vjeri i ljubavi s Petrovom stolicom. Stoga je zamolio škotske vjernike da mole za njega i za biskupe te ih je potaknuo da nastave ustrajati u vjernosti Gospodinu i njegovoj Crkvi.

Neka u ovim izazovnim vremenima svi Kristovi sljedbenici u Škotskoj obnove svoju predanost da budu uvjerljivi svjedoci radosti evanđelja i njegove moći da unese svjetlo i nadu u svaki napor za izgradnju budućnosti pravde, bratstva i blagostanja, kako materijalnog tako i duhovnog, poručio je Papa.

Ključne riječi:
cop26 papa Franjo pismo škotska