Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo uputio poruku Kolumbovim vitezovima na Glavnoj skupštini

Vatikan (IKA)

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin uputio je u ime pape Franje srdačan pozdrav vrhovnom vitezu Kolumbovih vitezova Carlu Andersonu u povodu 138. glavne skupštine koja je održana prošlog tjedna, objavio je 11. kolovoza Vatican News.

„Njegovoj svetosti papi Franji bilo je drago čuti da će se 138. Glavna skupština Kolumbovih vitezova održati ove godine i licem u lice i virtualno 4. – 5. kolovoza… Zamolio me je da svim sudionicima prenesem srdačne pozdrave, s jamstvom njegove blizine i molitve“, piše u pismu.

„Ovom prilikom Njegova Svetost ponavlja svoju duboku zahvalnost za povijesni doprinos vašeg Reda evangelizacijskom poslanju Crkve i njegovu nepokolebljivu solidarnost s Petrovim nasljednikom u brizi za sve Crkve (2 Kor 11, 28).“

„Osobito izražava iskrenu zahvalnost Vitezovima na njihovoj postojanoj podršci našoj kršćanskoj braći i sestrama progonjenima zbog evanđelja“, napisao je kardinal Parolin.

Skupština je održana na temu „Kolumbovi vitezovi: vitezovi bratstva.“

Kardinal Parolin poručio je da je načelo bratstva koje proizlazi iz ovogodišnje teme „pravovremeni podsjetnik na viziju koja je vodila osnivanje Reda“. Ona je u Vitezovima nadahnula „stvaralaštvo ljubavi“ potaknuto evanđeljem.

Državni tajnik odao je priznanje za vitešku dobrotvornu podršku pojedincima i zajednicama koje pate zbog zdravstvene krize. Također je prenio papinu zahvalnost Redu za nastavljanje „svjedočenja Božjeg sna za bratskiji, pravedniji i nepristraniji svijet“ u kojem nitko ne zaostaje.

Kardinal je istaknuo kako je vitezovima „briga za obitelj“ prioritet, posebno jer je časni sluga Božji Michael McGivney Red osnovao s brigom za promicanje „materijalnog i duhovnog blagostanja radnika i njihovih obitelji.“

„Kroz izgradnju obiteljskog života pojedinci rastu u solidarnosti, međusobnom poštovanju, istini, milosrđu i ljubavi“, poručio je kardinal.

Kao primjere istaknuo je dvije inicijative kojima Vitezovi pružaju podršku obiteljima – seriju videa „Into the Breach“ te program „Leave No Neighbor Behind“.

Danas, nastavio je kardinal, „vaša snažna i hrabra obrana nepovredivog dostojanstva ljudskog života od njegovoga začeća, i vaša predanost jačanju obiteljskog života … nudi Vitezovima i njihovim obiteljima ‚pravi put svakodnevnog posvećenja‘ (Amoris Laetitia, 316) i kršćansko svjedočanstvo.“

Papa Franjo potvrdio je u svibnju čudo pripisano zagovoru osnivača Kolumbovih vitezova, o. Michaela McGivneya. Radi se o ozdravljenju smrtno bolesnoga nerođenog djeteta. U srpnju je objavljeno kako će beatifikacija biti 31. listopada. Misa beatifikacije trebala bi se slaviti u njegovom rodnom Hartfordu u Connecticutu.

S obzirom na to, kardinal Parolin napisao je da se Papa pridružuje vitezovima u „zahvaljivanju“, vjerujući „da će slavlje biti poticaj Vitezovima da prodube svoju predanost življenju kao misionarski učenici u ljubavi, jedinstvu i bratstvu“.

Dodao je kako je Papa uvjeren da će ih herojske kreposti i primjer vjere utemeljitelja potaknuti na prakticiranje „bratske ljubavi koja je sposobna vidjeti svetu veličanstvenost bližnjega te pronaći Boga u svakom ljudskom biću“.

Kao župnik, nastavio je kardinal, „vaš je utemeljitelj dobro znao i želio utisnuti u svoje stado nužnost evanđeoskog poslanja, ‚što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste‘ (Mt 25, 40)“.

Zaključujući, kardinal Parolin im je prenio Papin apostolski blagoslov „kao zalog radosti i mira u Gospodinu“, objavio je Vatican News.

Kolumbovi vitezovi su Glavnu skupštinu započeli misom koju je predslavio nadbiskup Hartforda Leonard Blair. Potom je vrhovni vitez Carl Anderson podnio godišnje izvješće. Vitezovi su u 2019. darovali diljem svijeta 77 milijuna sati svoga rada i 187 milijuna USD, od čega milijune za pomoć progonjenim kršćanima. 6. kolovoza najavili su novu inicijativu za izvještavanje o progonu kršćana u Nigeriji, u kojoj je u posljednja 2 desetljeća ubijeno najmanje 60 tisuća kršćana.

Vitezovi su također objavili kako će otvoriti novi hodočasnički centar u kojem će se posjetitelji moći upoznati s duhovnošću o. Michaela McGivneya. Na taj način će hodočasnici na njegov grob moći proći bolje formativno iskustvo, rekao je vrhovni vitez. Centar će biti otvoren u sklopu postojećeg Muzeja Kolumbovih vitezova u New Havenu u Connecticutu, gdje su osnovani.

O. McGivney ih je osnovao 1882. Danas su s više od 2 milijuna članova u 10-ak zemalja najbrojnija katolička bratska organizacija u svijetu. Nazvao ih je po Kristoforu Colombu čiji su kipovi u nedavnim prosvjedima u Americi, među ostalima, bili na meti izgrednika, pa su, primjerice, u Chicagu njegova dva spomenika privremeno uklonjena s javnih površina, objavila je Catholic News Agency.