Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Više dostojanstva radu pomoraca

Glasgow (IKA)

Povodom 25. svjetskog kongresa Apostolata mora – Stella Maris, koji se od 2. do 5. listopada održava u Glasgowu u Škotskoj, papa Franjo uputio je poruku sudionicima, prenosi Vatican News.

Sveti Otac u poruci je zahvalio za svjedočanstvo vjere i bezbrojna djela plemenitosti i milosrđa koja su brojni kapelani i volonteri iskazali tijekom proteklih stotinu godina prema onima koji rade na morima i plovnim putovima, za dobrobit sviju.

Primijetio je da se organizacija Stella Maris razvila te postala vrlo raširena pružajući duhovnu, psihološku i materijalnu pomoć, na brodovima i na kopnu, bezbrojnim pomorcima i pomorskom osoblju različitih nacionalnosti i vjerskih tradicija. Podsjetio je, osim toga, da se oko 90 % robe u svijetu prevozi brodovima, što omogućuje svakodnevni rad više od milijun i pol ljudi. Njihovo je stanje pogoršano pandemijom, a ono je na srcu pape Franje zbog čega im je ponovno izrazio blizinu.

Unatoč napretku tehnologije brojni su pomorski radnici izloženi ne samo izazovima zbog odvojenosti od njihovih zemalja podrijetla, nego i dalje trpe zbog niza nepravednih radnih uvjeta i drugih uskraćivanja – poručio je Papa. Dodao je da je sve to još pogoršano posljedicama klimatskih promjena.

Osim toga, šteta na morskom okolišu, kao i na drugima, nerazmjerno pogađa našu najsiromašniju i najranjiviju braću i sestre, čijim sredstvima za život čak prijeti istrjebljenje. Pouzdajem se, stoga, da Stella Maris neće nikada oklijevati u privlačenju pozornosti na probleme koji mnoge u pomorskoj zajednici lišavaju njihova ljudskog dostojanstva koje im je Bog udijelio – istaknuo je Papa.

Na kraju je blagoslovio rad Apostolata mora Stella Maris, izrazivši nadu da će na te, često zaboravljene, teme i životne uvjete, uvijek biti usmjerena velika pozornost, objavio je Vatican News.