Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo zatražio poštovanje ljudskih prava i vjerske slobode

Abu Dhabi (IKA)

U govoru na međunarodnoj međuvjerskoj konferenciji o „Ljudskom bratstvu“ u kulturnom centru „Founder’s Memorial“ u Abu Dhabiju u ponedjeljak 4. veljače papa Franjo snažno se zauzeo za ljudska prava i vjerske slobode.

Svi ljudi imaju isto dostojanstvo, stoga nitko ne može biti gospodar ili rob, upozorio je Papa prenosi Kathpress. Istodobno je ponovno osudio  vjerski fanatizam, poručujući da ne postoji nasilje koje se može opravdati religijom. Papa je pohvalio nastojanja Ujedinjenih Arapskih Emirata za slobodno prakticiranje vjere kao i borbu protiv ekstremizma i mržnje, dodajući da to može pomoći i u borbi protiv terorizma. Sve je pozvao na molitvu za bratstvo i međunarodni dijalog.

Papa je istaknuo važnost obrazovanja za mir, i pritom ponovno pozdravio zauzimanje UAE za školovanje i zaštitu djece, koje je toliko važno i Katoličkoj Crkvi. Obećao je podršku, solidarnost i sudjelovanje svoje osobno i Katoličke Crkve u važnom pitanju zaštite djece u svim oblicima.  Poručio je da promicanje kulture smanjuje mržnju i promiče razvoj, civilizaciju i blagostanje.

Djelovanje katoličkih ustanova u arapskom svijetu Papa je definirao kao „odgoj za mir“. Većina katolika na Arapskom poluotoku su inozemni radnici, rekao je Papa, istaknuvši da je u pustinji pronađen plodni način razvoja koji proizlazi iz mnoštva radnih mjesta koja su privukla ljude različitih nacija, kultura i religija, što daje nadu. Dodao je da su i mnogi kršćani dali znatni doprinos napretku i blagostanju zemlje.

Bratski suživot temeljen na obrazovanju, pravednosti, uključivosti i jednakopravnosti  svih sjeme je mira za čiji rast religije moraju osjećati odgovornost.  One mogu dati daljnji djelotvorni prilog razoružanju ljudskoga srca. Katastrofalne posljedice ratova svima su poznate, rekao je Papa, posebno istaknuvši one u Jemenu, Siriji, Iraku i Libiji. Pritom je naglasio da ne misli isključivo na svoje domaćine već sve zemlje Arapskoga poluotoka. Izričito je osudio utrku u naoružanju i ekspanziju područja privatnih interesa te agresivnu politiku na štetu drugih, upozorivši da to nikada ne može pridonijeti stabilnosti. Rat donosi samo patnju, a oružje smrt.

Mir i pravednost ne mogu se odvajati. Pravednost koja važi samo za članove obitelji, zemljake ili vjernike iste vjeroispovijesti samo je prikrivena nepravda, poručio je Papa, čije su riječi prekidane pljeskom oko 500 okupljenih sudionika konferencije.

Prije Papina govora Sveti Otac i veliki imam Ahmad al-Tayyeb zajedno su pozvali na prestanak ratova u svijetu. Usto su na kraju uz gromoglasni pljesak sudionika potpisali zajedničko priopćenje koje sažima dvodnevni rad konferencije o „Ljudskom bratstvu“. U dokumentu pozivaju sve ljude da osude nasilje i prolivanje krvi.

Ne početku konferencije u nedjelju 3. veljače prijestolonasljednik  Muhammad bin Zayed Papi i velikom imamu dodijelio je priznanje za „Ljudsko bratstvo“. Al-Tayyeb potvrdio je slaganje sa „svojim dobrim prijateljem Franjom“ i oštro osudio  svako korištenje religije za opravdanje nasilja i mržnje.