Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa hodočasnicima u Lurd: Bog je blizu onomu tko hrabro nosi svakodnevni križ

Vatikan (IKA)

U povodu nacionalnoga hodočašća u Lurd Talijanske unije za prijevoz bolesnika u Lurd i međunarodna svetišta (UNITALSI), papa Franjo je sudionicima hodočašća, koje vodi nacionalni asistent nadbiskup Luigi Bressan, poslao brzojav koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, izvijestio je Vatican News.

Spomenuvši nazočnost djece, također tjelesno invalidne, okupljene oko Gospe, a koja su stigla iz Palestine, Papa je sve njih potaknuo da osjete da je Gospodin blizu i suosjeća s onima koji hrabro i ustrajno nose svakodnevni križ.

Sveti Otac je hodočasnicima uputio svoje srdačne pozdrave te izrazio nadu da će to znakovito iskustvo molitve i bratske ljubavi svakomu od njih pomoći da prepoznaju Isusa, trpećega i slavnoga, prisutnoga u siromašnoj i bolesnoj braći. Papa je, osim toga, zajamčio posebni spomen u svojim molitvama, kako bi pod Marijinim majčinskim pogledom bile obnovljene plemenite namjere zanosnoga evanđeoskog svjedočenja. Na kraju je svećenicima, hodočasnicima, a posebno svim bolesnicima koji se nalaze u Lurdu, udijelio apostolski blagoslov.

Nadbiskup Bressan, koji je na početku hodočašća u crkvi Svete Bernardice u Lurdu predvodio euharistijsko slavlje, u propovijedi je pozvao bolesne, starije osobe, te osobe s invaliditetom, da se osjećaju kao u svojoj kući. Vi niste teret nego dobitak za svakoga od nas, rekao je. Istaknuvši da „Isus od nas traži da imamo slobodno srce, a ne autarhično“, nadbiskup je upozorio na materijalno bogatstvo koje, kako je rekao, može potaknuti iluzije; riječ je o opasnom sredstvu.

Znamo da su radosti ovoga svijeta ograničene, a one koje dolaze s nebesa trajat će vječno, dodao je nadbiskup. Za tu je prigodu u podnožju oltara izložen relikvijar svete Bernardice; stoga je na kraju propovijedi nadbiskup Bressan zazvao njezinu pomoć, „da nam pomogne osloboditi se od svega našeg ponosa i svih naših egoizama“.