Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa imenovao novog tajnika Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u petak, 23. veljače imenovao svećenika Flavija Pacea, dosadašnjeg podtajnika Dikasterija za istočne Crkve, tajnikom Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, dodijelivši mu naslovnu biskupiju Dolia i osobni naslov nadbiskupa, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Mons. Flavio Pace je od veljače 2020. obnašao službu podtajnika u Dikasteriju za istočne Crkve, a prije toga, od 2011. je bio osobni tajnik tadašnjeg prefekta toga Dikasterija, kardinala Leonarda Sandrija. Rođen je 1977. godine, podrijetlom iz Monze, za svećenika je zaređen 2002. po rukama tadašnjeg milanskog kardinala nadbiskupa Carla Marije Martinija.

Nakon godina pastoralnog rada s mladima u Abbiategrassu, također kao vjeroučitelj u državnim školama i kao kapelan u mjesnom hospiciju, monsinjor Pace je 2010. stekao diplomu iz islamskih studija na Papinskom institutu za arapske i islamske studije, surađujući u nekim inicijativama Milanske nadbiskupije u relacijama s islamom. Kapelan je Instituta „Teresa Grillo Michel“ Malih sestara Božje providnosti. Biskupsko ređenje zakazano je za 4. svibnja u milanskoj katedrali.

Dosadašnji tajnik Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana bio je biskup Brian Farrell, rođen je u Dublinu, Irska, 8. veljače 1944. godine. Godine 1961. pristupio je Kongregaciji Kristovih legionara. Nakon svećeničkog ređenja, sudjelovao je u osnivanju Kristovih legionara u Sjedinjenim Američkim Državama i nekoliko je godina bio ravnatelj Kuće za formaciju Kristovih legionara u Connecticutu. Nakon studija na Sveučilištu Gregoriana, 1981. se pridružio Državnom tajništvu u Vatikanu, a 1991. je postao voditelj Odjela za englesko govorno područje. Dana 19. prosinca 2002. imenovan je naslovnim biskupom Abitine i tajnikom Dikasterija (Vijeća) za promicanje jedinstva kršćana. Njegov mlađi brat Kevin Joseph Farrell (1947.) je kardinal i prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život.