Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Inkluzivni sport je prava zlatna medalja

Vatikan (IKA)

Nekoliko dana prije početka Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu papa Franjo je istaknuo važnost raznih sportskih disciplina u tome da se svijet učini više ujedinjenim i otvorenijim.

Pravi uspjeh sporta je kad stvara otvorenije i inkluzivnije društvo i čini sportaše, poglavito paraolimpijce i izbjeglice, pravim graditeljima mira, rekao je Papa u svom obraćanju na kraju redovne opće audijencije srijedom, 2. veljače, pozdravljajući sudionike predstojećih Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara koje će se otvoriti u Pekingu 4. veljače odnosno 4. ožujka.

Želim organizatorima najbolji uspjeh, a sportašima da daju najbolje od sebe, rekao je papa Franjo, ističući da „sport, svojim univerzalnim jezikom, može graditi mostove prijateljstva i solidarnosti među osobama i narodima svake kulture i religije.

„Zajedno“ je ključna riječ za tumačenje toga događaja te je Papa pozdravio odluku Međunarodnog olimpijskog odbora da tradicionalnom geslu „Citius, Altius, Fortius“ (Brže, više, jače) doda riječ „Communiter“ – „zajedno“. To je cilj: zajedno raditi na tome da svijet bude više bratski, rekao je Sveti Otac.

Osvrćući se potom na svijet paraolimpijskog sporta, Papa je rekao da će „primjer sportaša i sportašica s invaliditetom svima pomoći nadići predrasude i strahove i učiniti naše zajednice gostoljubivijima i inkluzivnijima. To je prava zlatna medalja“, istaknuo je. Papa se spomenuo također sportaša i sportašica koji su u izbjeglištvu. „Njihova svjedočanstva pridonose tome da se građanska društva potakne da se sa sve većim povjerenjem otvore svima, ne ostavljajući nikoga iza“, podsjetio je Papa poželjevši svima da dožive „jedinstveno iskustvo ljudskoga bratstva i mira“.