Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa izrazio blizinu žrtvama nasilja u južnoj Kolumbiji

Vatikan (IKA)

Papa Franjo osuđuje epizode nasilja na jugozapadnom pacifičkom području Kolumbije te izražava blizinu ljudima koji žive usred toliko patnje, napisao je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin u brzojavu upućenom predsjedniku Kolumbijske biskupske konferencije nadbiskupu Óscaru Urbini Ortegi, izvijestio je Vatican News.

U poruci spominje također zauzimanje biskupā, svećenikā, redovnikā i laikā u neumornom nastojanju da uspostave veze mira u cijeloj toj regiji.

U posljednje je vrijeme, naime, u južnom dijelu te zemlje zabilježeno više epizoda nasilja. U Corintu, jugozapadnom departmanu Cauca, 26. ožujka ranjeno je više desetaka osoba u eksploziji autobombe postavljene ispred zgrade općine, na jednom od mjesta-simbola domorodačke zajednice u Kolumbiji. Na tom području, koje je posljednjih desetljeća bilo uporište Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), djeluju naoružane skupine i bande povezane s narkokartelima.

Corinto, kao i susjedna općina Toribío, povijesno su općine koje vode autohtone zajednice. U Toribíju je, primjerice, 1984. godine ubijen otac Álvaro Ulque, prvi domorodački svećenik u Kolumbiji. Njegovo su djelo nastavili misionari Marije Tješiteljice. Izvještaj, koji je nedavno predstavio Ekumenski stol za mir, zajedno s drugim organizacijama, upozorava na nasilje koje su desetljećima trpjele crkvene organizacije koje su se borile zajedno sa skupinama najsiromašnijih ljudi.

Ključne riječi:
brzojav Kolumbija nasilje papa Franjo