Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa katoličkim poduzetnicima: Odgajajte svijet rada u novom stilu

Vatikan (IKA)

Svakodnevne teškoće u usklađivanju potrebā vjere i socijalnoga nauka Crkve, uz potrebe i odredbe koje nameću zakoni tržišta i globalizacije – glavna je tema govora pape Franje skupini mladih francuskih katoličkih poduzetnika koje je 1. prosinca primio u audijenciju, izvijestio je Vatican News.

U pratnji i uz vodstvo biskupa Dominiquea Reya, okupili su se u Rimu kako bi sudjelovali u inicijativi nazvanoj „Putovanje općega dobra“, koja se održava od 1. do 3. prosinca, a obuhvaća susrete i razmišljanja o „pozivu“ kršćanskih poduzetnika upravo u svjetlu socijalnoga nauka Crkve.

Sukobi i odluke

Napomenuvši da nije nikada bilo lako biti kršćani i imati velike odgovornosti, Papa je istaknuo slojeviti kontekst koji se stvara između produktivnosti i društvene pravednosti, te koje slijedom toga očituju sukob koji kršćanski poduzetnik proživljava i s kojim se svakodnevno treba suočavati.

Pretpostavljam da je mnogo sukoba u odlukama koje svakodnevno morate donositi. S jedne je strane potreba za osvajanjem tržišta, povećanjem produktivnosti, smanjenjem zakašnjenja, pribjegavanjem vještinama reklame, povećanjem potrošnje, … koja vam je često nametnuta u svrhu preživljavanja poduzeća, ljudi koji u njima rade i njihovih obitelji; a s druge su strane sve hitnije potrebe za socijalnom pravednošću, kako bi se svakomu zajamčila mogućnost da na dostojanstven način zaradi za život, napomenuo je Papa te dodao da tu misli na radne uvjete, plaće, ponude za zaposlenje i njihovu stabilnost, kao i na zaštitu okoliša.

Kriteriji za razlučivanje

Dva su kriterija, prema Papinim riječima, za razlučivanje kako bi se ti sukobi mogli živjeti mirno i u nadi. Prvi se može naći u konstituciji ‘Gaudium et spes’ Drugoga vatikanskog sabora. Što se tiče laika zauzetih u svjetovnoj stvarnosti u tom se dokumentu kaže sljedeće: „Njihova već pravilno formirana savjest mora nastojati da božanski zakon bude upisan u život zemaljske zajednice. Od svećenika pak neka laici očekuju svjetlo i duhovnu snagu. No neka ne misle da su njihovi pastiri uvijek tako stručni da na svako pa i teško pitanje što iskrsne imaju već gotovo konkretno rješenje ili da su oni upravo za to poslani. Neka radije sami, prosvijetljeni kršćanskom mudrošću i s poštovanjem uvažujući naučavanje Učiteljstva, preuzmu svoju odgovornost“ (br. 43), podsjetio je Papa.

Drugi je korisni kriterij razlučivanja sadržan u enciklici Laudato si’, u kojoj se, objasnio je, na neki način procjenjuje stanje u svijetu, stanje nekih sustava koji određuju gospodarske aktivnosti, uz njihov utjecaj na ljude i na okoliš. Ta procjena katkada može izgledati ozbiljna, ali mislim da pobuđuje snažan poziv na pozornost zbog uništavanja našega zajedničkog doma, kao i u odnosu na sve više siromaštva i ropstva s kojima se danas suočavaju bezbrojna ljudska bića. Sve je to povezano, istaknuo je papa Franjo.

Djelovati u svrhu postupne promjene

Vi sigurno ne možete odmah dati neki djelotvoran odgovor na izazove današnjega svijeta. U tomu se ponekad možete osjetiti bespomoćnima. Ipak, imate bitnu ulogu, napomenuo je Papa, jer, i na skroman način, u nekim konkretnim promjenama običaja i stila, bilo u odnosima s vašim izravnim suradnicima, i još više u širenju novih kultura u poduzećima, moguće vam je djelovati kako biste konkretno promijenili stvari, te malo pomalo odgojili svijet rada u novom stilu.

Riječ je o tomu da radite na obraćenju, kao što je istaknuto na nedavnoj Sinodi o Amazoniji, istaknuo je Sveti Otac te objasnio da je to proces koji djeluje u dubini, te je stoga u stanju promijeniti mentalitete i omogućiti stvarni napredak ako je ostvaren uvjereno i odlučno, i to kroz konkretne akcije.

Ekološko obraćenje – duhovno obraćenje

Na kraju je Papa istaknuo da je u temelju ekološkoga obraćenja duhovno obraćenje. Kršćanska duhovnost predlaže drugačiji način shvaćanja kvalitete života, te potiče proročki i kontemplativni stil života, sposoban radovati se ne dopuštajući obuzetost konzumerizmom, kazao je te potaknuo mlade poduzetnike da se već u osobnom životu zauzmu na putu jednostavnosti i umjerenosti.

Odluke koje ćete morati donositi u svojem radu bit će slobodnije i mirnije, a i vi sami bit ćete mirniji i radosniji, jer jednostavnost nam omogućuje da se zaustavimo i uživamo u malim stvarima, da zahvalimo na mogućnostima koje nam život nudi ne vezujući se za ono što imamo i ne žalosteći se zbog onoga što nemamo, istaknuo je papa Franjo.

Ključne riječi:
papa Franjo poduzetnici