Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Ljepota je danas potrebnija nego ikada

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 17. veljače članove pokreta Dijakonija ljepote (“Diaconie de la Beauté”) u povodu njihove 10. obljetnice, istaknuvši kako je u svijetu u kojem nerijetko prevladava zabrinutost i tuga potrebna radost ljepote, prenosi Vatican News.

Članovima pokreta koji nastoji omogućiti plodan dijalog između umjetnika i Crkve, Papa je rekao kako Sveto pismo nerijetko govori o ljepoti svemira i svega što je u njemu, a što se po analogiji odnosi na ljepotu Stvoritelja. Podsjeća nas i da je svatko od nas po prirodi pozvan biti obrtnik i čuvar te ljepote, primijetio je papa Franjo. Umjetničko djelo dovršava, u izvjesnome smislu, ljepotu stvaranja, a kada je ono nadahnuto vjerom, jasnije otkriva ljudima božansku ljubav koja je u njegovom ishodištu.

Zahvaljujući umjetnicima što su Bogom dane talente učinili dostupnima braći i sestrama, izražavajući tako poruke vjere i evangelizacije, Papa je istaknuo kako je ljepota u stanju stvoriti zajedništvo.

Jedna od posebnosti umjetnika je da nije ograničen vremenom jer njegova umjetnost govori svim epohama, primijetio je Papa. Isto tako nije ograničen prostorom, jer ljepota može dotaknuti ono što je univerzalno u svakome – napose čežnju za Bogom – prevladavajući granice jezika i kultura. Ako je autentičan, umjetnik je sposoban govoriti o Bogu bolje nego itko te učiniti da se njegova ljepota i dobrota uoče da „dopre do ljudskog srca i da u njemu zablista istina i dobrota Uskrsloga“ (Evangelii gaudium, 167).

Sveti Otac potaknuo je umjetnike neka pažljivo pročitaju Pismo umjetnicima svetog Ivana Pavla II. U njemu prethodnik pape Franje piše da je kako bi prenijela poruku koju joj je Krist povjerio, Crkvi potrebna umjetnost. Ona mora učiniti vidljivim svijet nevidljivog, Božjeg te koliko god je to moguće mora prenijeti u smislene formule ono što je samo po sebi neizrecivo.

Papa Franjo pozvao je prisutne da, njegujući svoju umjetnost, razgovaraju s muškarcima i ženama ovoga vremena, uvijek se brinući da s njihove strane postoji određeno razumijevanje jer, kako je napomenuo, neshvatljiva i hermetična umjetnost ne ispunjava svoju svrhu.  Pokušajte dotaknuti ono što je najbolje u njima, potaknuo je Papa te poručio: Crkva danas računa na vas da ćete pomoći braći i sestrama da imaju osjetljivo i suosjećajno srce, obnovljeni pogled ljubavi na svijet i druge.

U teškom kontekstu u kojem se svijet nalazi, u kojem se čini da zbunjenost i tuga ponekad imaju prednost, vaše je poslanje potrebnije nego ikad, jer je ljepota uvijek izvor radosti, stavljajući nas u dodir s božanskom dobrotom. Ako postoji ljepota, to je zato što je Bog dobar i On nam je daje, naglasio je papa Franjo. To nam daje radost, umiruje nas, dobro je za nas. Pobuđujući i održavajući vjeru, to je put prema Gospodinu.

Sveti Otac zaključio je audijenciju poticajem umjetnicima da nastave svoju službu s ljubavlju i kompetencijom, povjeravajući ih zagovoru Blažene Djevice Marije te ih je ohrabrio da ne zaborave zazivati Duha Svetoga kako bi ih nadahnuo.