Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Migranti su prije svega osobe, ne socijalno pitanje

Vatikan (IKA)

Isus svojim učenicima otkriva kako je nužna preferencijalna opcija za posljednje, koji trebaju imati prvo mjesto u djelima ljubavi, rekao je papa Franjo u homiliji na misi za migrante koju je slavio u ponedjeljak 8. srpnja u Bazilici sv. Petra u povodu šeste obljetnice svojeg pohoda Lampeduzi, talijanskoj luci koja je pristanište za brojne migrante u potrazi za boljim životom u Europi.

Migranti su prije svega ljudske osobe, ne radi se samo o socijalnim ili selilačkim pitanjima. Migranti su danas simbol svih koje globalizirano društvo odbacuje, istaknuo je u homiliji Sveti Otac. Podsjetio je pritom na mnoge „posljednje“ koji vape za oslobođenjem: osobe koje su prevarene i ostavljene da umru u pustinji, žrtve mučenja i zatočenike u logorima, one koji plove preko nemirnoga mora i koji predugo ostaju u kampovima za privremeni prihvat. Oni su, kako je rekao Papa, neki od posljednjih koje nas Isus poziva voljeti i pridignuti.

Komentirajući liturgijsko čitanje o Jakovljevim ljestvama, Sveti Otac ustvrdio je da samo Bog širom otvara nebo onima koji žive na zemlji i da samo Bog spašava. Ljestve po kojima Božji anđeli silaze i uzlaze predstavljaju „poveznicu božanskoga i ljudskoga, koja se povijesno ostvaruje u Isusovu utjelovljenju“ te su „alegorija božanske inicijative koja prethodi svakom ljudskom pokretu“. K tome su „antiteza Babilonskom tornju“ kojeg su ljudi sagradili vlastitim silama želeći postati bogovi. Tome naprotiv, Bog je taj koji silazi k nama, koji se objavljuje kao Emanuel, Bog s nama i koji nas spašava, primijetio je Papa.

U Isusu Kristu sveza zemlje i neba zajamčena je i dostupna svima. Ali popeti se tim ljestvama podrazumijeva napor i milost, ustvrdio je Papa, dodajući: „Najslabijima i najranjivijima treba pomoći. Sviđa mi se misliti kako mi možemo biti ti anđeli koji uzlaze i silaze, uzimajući pod ruku malene, hrome, bolesne, isključene: posljednje koji bi inače bili ostavljeni i vidjeli samo bijedu zemlje, ne razabirući već sada pokoji odbljesak nebesa“.

Komentirajući ulomak evanđelja o vjeri glavara koji moli Isusa da oživi njegovu kćer te vjeri žene koja je patila od krvarenja, Sveti Otac istaknuo je da Isus ne pravi razlike među njihovim potrebama, nego ih oboje velikodušno oslobađa nevolje koja ih je stavila u red „posljednji“ koje treba voljeti i uzdignuti. „Toliki su oblici siromaštva danas… „’siromasi’ u brojnim dimenzijama nestašice, potlačeni, marginalizirani, stari, bolesni, maleni, oni koje se smatra ‘posljednjima’ u društvu“, podsjetio je papa Franjo.

Pomoć je posljednjima „velika odgovornost, od koje nitko ne može biti odriješen ako želimo ispuniti poslanje spasenja i oslobođenja, na suradnju u kojem nas je sam Gospodin pozvao“, ustvrdio je Papa, a izvijestio Vatican News.

Ključne riječi:
migranti misa papa Franjo