Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Misionarski navještaj nije prozelitizam

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak, 29. svibnja u vatikanskoj Apostolskoj palači u audijenciju članove Kongregacije regularnih klerika svetog Pavla (barnabiti) i duhovnu obitelj svetog Antuna Marije Zaccarie u prigodi obilježavanja 125. obljetnica proglašenja svetim njihova utemeljitelja i u svjetlu dvaju važnih generalnih kapitula koji su pred njima..

U svom je obraćanju Sveti Otac podsjetio na izraz njihovog utemeljitelja, svetog Antuna Marije Zaccarie, koji je govorio svojim sljedbenicima: „Morate trčati kao ludi! Trčite prema Bogu i prema drugima!“ Proširujući taj poticaj, papa Franjo se osvrnuo na tri glavne točke: odnos s Kristom, apostolski žar i stvaralačku hrabrost.

Ako u svom životu vjere izgubimo iz vida obzor navještaja, na kraju se zatvaramo u sebe same i usahnemo u pustinjskim krajevima autoreferencijalnosti. Događa nam se isto što i sportašu koji se nastavlja pripremati za veliku utrku svog života, a da se nije pomaknuo s mjesta: prije ili kasnije padne u depresiju i preda se malodušnosti, njegovo oduševljenje kopni. I tako postajemo tužni učenici. Ali mi ne želimo postati tužni učenici! I ovdje postavljam pitanje: postoji li taj crv tuge u meni? Pustim li ponekad da u mene, redovnika, laika, uđe taj crv? Netko je rekao da je tužan kršćanin tuga od kršćanina, i to je istina. Ali tuga ne smije ući u nas posvećene osobe, i ako netko osjeti tu tugu, neka odmah ode pred Gospodina i moli za svjetlo, i neka zamoli nekog brata ili sestru da mu pomogne izići iz toga, rekao je Papa.

Jao nama ako ne naviještamo Krista! Zato vas potičem da idete naprijed u smjeru naznačenom vašom karizmom: „Donositi živi Kristov Duh posvuda“. “Živi” Kristov Duh je onaj koji osvaja srce, koji te tjera iz naslonjača da izađeš prema svojoj braći, s laganom ruksakom i pogledom punim milosrđa. Nosite ovog Duha posvuda, ne isključujući nikoga i otvarajući se ujedno novim oblicima apostolata, u svijetu koji se mijenja i koji treba fleksibilne i otvorene umove, zajedničke putove istraživanja, kako bi se utvrdili prikladni načini za prenošenje jednog jedinog Evanđelja zauvijek.

Papa Franjo istaknuo je i važnost kreativnosti u Crkvi, kao što je to činio sveti Antun Maria, prihvaćajući ispravke i objašnjavajući svoje postupke, istovremeno „čuvajući zajedništvo u poslušnosti“. Na kraju je istaknuo bitnost „zajedničkog djelovanja“ kao zajednice, dijeleći svoje živote, rad, molitve, patnje i radosti.

„Zajedništvo u životu i u apostolatu je zapravo prvo svjedočanstvo koje ste pozvani dati, osobito u svijetu podijeljenom borbama i sebičnošću“. I zato, ponovio je Papa, „Trčite kao ludi, prema Bogu i prema drugima, ali zajedno!“.

Sveti Otac je na kraju sudionicima audijencije udijelio svoj blagoslov, zamolivši ih da i oni mole za njega.