Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa molio za umrle od zaraze koronavirusom

Vatikan (IKA)

Sve veći broj mrtvih potaknuo je papu Franju da na jutarnjoj misi u Domu sv. Marte u utorak, 5. svibnja moli za umrle od zaraze Covidom-19.

Oni su umrli sami bez milovanja svojih najmilijih, a mnogi nisu imali ni sprovod. Papa je molio da ih Gospodin primi u vječnu slavu. U propovijedi je naveo neka stajališta koja ljude sprječavaju da postanu članovi Isusova stada, a to su u prvom redu ropstvo bogatstva, krutost, klerikalizam, lijenost i svjetovnost. Bez slobode nema vjere.

Papa se u osvrnuo na ulomak Ivanova evanđelja u kojemu su Židovi govorili Isusu „Dokle ćeš nam dušu držati u neizvjesnosti? Ako si ti Krist, reci nam otvoreno!“, a Isus im je odgovorio „Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih činim ja činim u ime Oca svoga – ona svjedoče za mene. Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca“.

Postoje slična stajališta i u nama, koji pripadamo Isusovom stadu. Papa je rekao da je to poput prethodnih antipatija, koje sprječavaju upoznavanje Isusa, a to je u prvom redu bogatstvo, koje je Isus oštro osudio. To međutim ne znači da moramo biti siromašni. Ne smijemo postati robovi bogatstva, jer ne možemo služiti dvojici gospodara. Drugu prepreku za upoznavanje Isusa Papa vidi u krutoj interpretaciji zakona, što ne znači vjernost, koja je Božji dar. Krutost je samo sigurnost za dotičnog čovjeka. Kao treću vrstu prepreke za upoznavanje Isusa Papa je naveo ljutnju. Slično vrijedi i za klerikalizam, jer se stavlja na Isusovo mjesto. Klerikalizam uništava u vjernicima slobodu vjerovanja. To je, rekao je Papa, strašna bolest u Crkvi. I svjetovnost sprječava upoznavanje Isusa. Dosta je vidjeti slavlje sakramenata u nekim župama, gdje se uopće ne primjećuje nazočnost Isusove milosti. U ovakvim ponašanjima nema slobode, a bez nje se ne može slijediti Isusa, zaključio je Papa i molio Boga da nas prosvijetli kako bismo ustanovili jesmo li slobodni da idemo k Isusu kako bismo postali članovi njegova stada.