Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa na molitvi za mir u Koloseju

Rim (IKA)

Svjetski susret religija za mir u organizaciji Zajednice sv. Egidija pod geslom „Vapaj mira“ završio je u utorak 25. listopada zajedničkom molitvom u rimskom Koloseju koju je predvodio papa Franjo i apelom za mir u Ukrajini i svijetu, prenosi Vatican News.

„Gospodine, usliši molitve, siromašnih, slabih, ranjenih, izbjeglica koji vape za mirom”, molili su predstavnici kršćanskih Crkava i zajednica, među njima i više pravoslavnih biskupa, premda ne i iz Ruske pravoslavne Crkve. Postalo je, naime,  uobičajeno da se na međureligijskim susretima moli odvojeno.

Predsjednik Zajednice sv. Egidija Marco Impagliazzo istaknuo je da se svijet u posljednjih 36 godina promijenio, hladni rat je prestao – spomenuvši pritom riječi pape Ivana Pavla II. godine 1989. – “nismo uzalud molili u Asizu”. Sve je čvršće razumijevanje i prijateljstvo među religijama, jače nego ono među narodima, misleći na rat u Ukrajini.

Sudionici skupa osvrnuli su se ne samo na pokolje u Donbasu već i mnoge druge ratove, sukobe, i gaženja ljudskih prava u raznim dijelovima svijeta. Mlada Argentinka svjedočila je o svojoj borbi protiv trgovine ljudima, Nigerijka koja je šest godina provela kao izbjeglica u Libiji ispričala je o paklu koji je preživjela dok nije spašena i humanitarnim koridorom stigla u Italiju, moleći da se tako spasi što više ljudi.

Papa je pak poručio da je mir u središtu religija, njihova pisma i poruka. U tišini molitve večeras smo čuli poziv na mir – mir koji se guši u tolikim dijelovima svijeta… Vapaj za mirom ušutkuje se ne samo ratnom retorikom već i ravnodušnošću. Guši se mržnjom koja jača u međusobnoj borbi, poručio je Sveti Otac.

Upozorio je da svaki rat ostavlja svijet gorim nego što je bio, to je neuspjeh politike i čovječanstva, ponovio je riječi iz svoje enciklike Fratelli tutti. „Danas se događa ono od čega smo strepili i nismo vjerovali da je moguće – da se otvoreno prijeti nuklearnim oružjem, koje se nažalost i nakon Hirošime i Nagasakija nastavlja proizvoditi i testirati.

Nemojmo se zaraziti izopačenom ratnom logikom, ne upadajmo u zamku mržnje prema neprijatelju, ne očajavajmo pred ratovima već sijmo sjeme povjerenja, pozvao je Papa.

Na kraju molitvenoga susreta sudionici su potpisali Apel za mir, u duhu Asiza, u kojem su i riječi studentice izbjegle iz Sirije – Čovječanstvo mora okončati rat inače će rat okončati čovječanstvo. Preživjela iz holokausta Edith Bruck simbolično je tekst apela predala mladima na pozornici, a oni zatim okupljenima u Koloseju. Susret je završio mirovnim pozdravom.

Svjetski susret religija za mir, 36. u nizu, otvoren je u nedjelju 23. listopada pod geslom „Vapaj mira – religije i kulture u dijalogu“.