Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Ne bojte se sjesti za stol s grešnicima

Bangkok (IKA)

Drugi dan pohoda Tajlandu, u četvrtak 21. studenoga, papa Franjo završio je svečanim euharistijskim slavljem s više od 60.000 vjernika na nacionalnom stadionu u Bangkoku.

Mnogi hodočasnici nisu uspjeli ni ući na stadion te su misu pratili preko video-ekrana. U propovijedi Papa je pozvao tajlandske katolike da izađu na ulice i postanu misionari kao i prvi evangelizatori te da pozovu na gozbu Gospodnju svu braću, posebno djecu i žene izložene prostituciji i seksualnoj trgovini, zatim robove droge i migrante kojima je oduzet dom i uništena obitelj, kao i iskorištavane ribare i zapostavljene prosjake te sa svima podijele Božje milosrđe.

Papa se spomenuo važnoga evangelizacijskog djelovanja prvih misionara koji su došli u Sijamsko kraljevstvo, portugalskih dominikanaca Jeronima da Cruza i Sebastiaoa da Cantoa, ubijenih 1569. godine, prije 450 godina. Ta su dva misionara imala hrabrosti baciti sjeme koje danas klija i raste u raznolikosti apostolskih inicijativa, koje pridonose životu nacije. Stotinu godina poslije, 1669. godine, u Sijamu je ustanovljen apostolski vikarijat, te se apostolsko putovanje pape Franje uključuje u tu 350. obljetnicu. Ta obljetnica nije nostalgija za prošlošću, rekao je Papa, nego žar nade kako bismo u sadašnjosti i mi mogli odgovoriti jednakom odlučnošću, snagom i pouzdanjem. To je radosni i zahvalni spomen koji nam pomaže radosno izići kako bismo novi život koji proizlazi iz evanđelja podijelili sa svim članovima naše obitelji koje još ne poznajemo.

Prvi misionari krenuli su na put kako bi potražili članove te njihove obitelji, koje još nisu poznavali. Izišli su potražiti njihova lica; lica brojnih tajlandskih majki i braće koji su nedostajali za njihovim nedjeljnim stolom. I ne samo zbog onoga što bi im mogli ponuditi, nego i zbog svega onoga što su trebali primiti od njih kako bi rasli u vjeri i razumijevanju Svetoga pisma. Bez tog susreta kršćanstvu bi nedostajalo vaše lice; nedostajale bi vaše pjesme i plesovi koji predstavljaju tajlandski osmjeh, istaknuo je  Papa.

Učenici smo misionari kada se, poput Isusa, ne bojimo sjesti za stol s grešnicima, kako bismo im zajamčili da je za Očevim, i za stolom svega stvorenoga, mjesto rezervirano i za njih. Dodirujući one koje se smatralo nečistima, i dopuštajući da oni njega dodiruju, pomogao im je shvatiti Božju blizinu; štoviše, da su blaženi, poručio je Papa.

Osvrćući se na svetkovinu Marijina prikazanja u hramu, Papa se zadržao na Isusovu odgovoru na pitanje o njegovoj majci i braći: „Tko god izvrši volju Oca mojega koji je na nebesima, on mi je brat i sestra i majka“. Time je pobio sve pretjerane tvrdnje onih koji se hvale preferencijalnim pravima na Njemu. Želio je sresti i pozvati učenike da otkriju istinu koja je u stanju dati i rađati život. Ta pitanja i odgovori pomažu i nama u obnovi našeg života i života zajednice s neopisivom radosti, poručio je Papa.

Na kraju mise oko 800 učenika s Instituta sv. Pavla što ga vode redovnice izvelo je u narodnim nošnjama tradicionalne plesove četiriju pokrajina Tajlanda.