Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Nedostatak hrane odgovornost je svih nas

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 27. lipnja sudionike 41. generalne konferencije Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) i rekao im da iskorjenjivanje gladi u svijetu te borba protiv nestašice hrane i za pristup pitkoj vodi ostaju i dalje veliki izazov unatoč napretku koji je postignut posljednjih desetljeća.

Naime, potrebno je djelovati na uzroke koji su izvor tragedije svjetske gladi i koji se prije svega nalaze u nedostatku suosjećanja, u ravnodušnosti mnogih, te u slaboj društvenoj i političkoj volji da se u određenom trenutku odgovori na međunarodne obaveze, rekao je Papa.  Nedostatak hrane i vode nije unutarnje i isključivo pitanje najsiromašnijih i najslabijih zemalja, nego se odnosi na svakoga od nas jer svojim ponašanjem svi sudjelujemo, na ovaj ili onaj način, potičući i umanjujući trpljenje mnoge naše braće. Svi smo pozvani slušati očajnički vapaj naše braće i poduzeti sve mjere kako bi oni mogli živjeti u poštovanju svojih temeljnih prava, poručio je Papa.

Trebamo smanjiti rasipanje i podići svijest o našoj društvenoj odgovornosti kroz dugoročna i kratkoročna ulaganja kako bi mlade generacije to svjedočanstvo prenijele na buduće, znajući da se ta društvena muka ne može više podnositi.

Postoji jasna veza između nestabilnosti okoliša, nesigurnosti hrane i migracijskih tokova. Povećanje broja izbjeglica u svijetu posljednjih nekoliko godina pokazalo nam je da je problem jedne zemlje problem cijele ljudske obitelji.

Stoga je potrebno promicati razvoj poljoprivrede u najslabijim krajevima, jačajući otpornost i održivost zemlje. To će se postići samo ulaganjem i razvijanjem tehnologije, kao i razvijanjem inovativnih i odgovornih politika razvoja, poručio je Sveti Otac, prenosi Vatican News.

U tom smislu važna je uloga Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) i međunarodnih organizacija koje su prikladne za koordinaciju odlučnih i jasnih mjera koje svima, osobito siromašnima, jamče pristup osnovnim dobrima. Podsjećajući na potrebu podržavanja tih multilateralnih tijela od vlada, privatnih osoba i građanskog društva, papa Franjo zaključio je: Sveta Stolica se zauzima za suradnju s organizacijom Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, podupirući međunarodne napore u iskorjenjivanju gladi u svijetu i jamčeći bolju budućnost za naš planet i cijelo čovječanstvo.

Ključne riječi:
Fao Papa