Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Neka niti jedno srce ne bude zatvoreno

Vatikan (IKA)

U poruci putem Tweetera u prigodi 18. međunarodnoga dana migranata papa Franjo 18. prosinca ponovno pozvao na prihvat.

Isus dobro poznaje bol neprihvaćanja. Neka naše srce ne bude zatvoreno onako kako su to bile kuće u Betlehemu, upozorio je papa Franjo u današnjoj „tweet” poruci povodom Međunarodnog dana migranata, pozivajući svijet na prihvat onih koji bježe iz vlastite zemlje zbog gladi, rata, terorizma ili elementarnih nepogoda. Naime, na današnji je dan prije 18 godina Opća skupština Ujedinjenih naroda odobrila Međunarodnu konvenciju o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih obitelji, prenosi Vatican News.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, danas u svijetu ima oko 258 milijuna ljudi koji žive izvan svoje domovine. To je 49% više u odnosu na 2000. godinu, kada ih je bilo 173 milijuna, te 18% više u odnosu na 2010. godinu, kada ih je bilo 220 milijuna. Više od 60% svih međunarodnih migranata živi u Aziji (80 milijuna) i Europi (78 milijuna). U Sjevernoj Americi ih je 58 milijuna, a u Africi 25 milijuna. Oko dvije trećine migranata u 2017. godini je živjelo u otprilike 20 zemalja.

Prema podacima iz 2016. godine, procjenjuje se da izbjeglica i tražitelja azila ima nešto manje od 26 milijuna. Većina se nalazi u Turskoj (3 milijuna), a slijede Jordan, Palestina, Libanon i Pakistan. Glavni tajnik UN-a za gospodarske i socijalne poslove Liu Zhenmin, u vezi s time je kazao da su pouzdani podaci ključni za suzbijanje pogrešnoga shvaćanja migracija i za informiranje o migracijskim politikama.

Sve su države članice Ujedinjenih naroda u rujnu 2016. godine usvojile Njujoršku deklaraciju o izbjeglicama i migrantima, u kojoj se navodi da nijedna država ne može sama upravljati međunarodnim migracijama. Države članice UN-a tada su se obvezale na primjenu dogovorenih migracijskih politika i podjednaku podjelu prihvata izbjeglica. Također su se obvezale da će štititi ljudska prava migranata i boriti se protiv ksenofobije i netrpeljivosti prema njima, ali i da će započeti proces koji će dovesti do usvajanja globalnog sporazuma 2018. godine, koji je prošloga tjedna potpisan u Maroku.

Ključne riječi:
migranti Papa tweet