Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Neka se zaustavi svaka akcija koja može poduprijeti spiralu nasilja na Bliskom istoku

Vatikan (IKA)

Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se zaustavi sve što bi Bliski istok moglo odvesti u veći ratni sukob, izvijestio je Vatican News.

„Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem, ‘da’ dijalogu i ‘da’ miru.“

Papin je glas odlučan, kao u svim prilikama kada odjekne u ključnom trenutku za svijet. U jeku međunarodnih napetosti zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, nakon napada Teherana na Izrael u subotu navečer, sa stotinama dronova i krstarećih projektila lansiranih u tri vala, papa Franjo je s prozora Apostolske palače nakon molitve Kraljice neba, ponovno uputio snažan apel za mir i pregovore.

‘Ne’ većem ratnom sukobu

S tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra Sveti Otac podijelio je svoju zabrinutost i žalost zbog vijesti koje su stigle posljednjih sati o zaoštravanju situacije u Izraelu slijedom intervencije Irana. Stoga se obratio onima koji imaju odgovornost u toj situaciji.

„Neka se zaustavi svaka akcija koja bi mogla poduprijeti spiralu nasilja, s rizikom uvlačenja Bliskog istoka u još veći ratni sukob“, pozvao je Papa.

Dvije države, jedna uz drugu, u sigurnosti

Rimski biskup ponovno je uputio apel za „dvodržavno“ rješenje za Izrael i Palestinu, koje Sveta Stolica oduvijek podupire. Nitko ne smije prijetiti egzistenciji drugih; neka se svi narodi stave na stranu mira i pomognu Izraelcima i Palestincima živjeti u dvije države, jedni pored drugih, u sigurnosti, potaknuo je te dodao: „To je njihova duboka i legitimna želja, i to je njihovo pravo. Dvije susjedne države.“

Prekid vatre u Gazi, oslobađanje izraelskih talaca

Sveti Otac potom se osvrnuo na Pojas Gaze, gdje je Ministarstvo zdravstva, koje vodi Hamas, nedavno objavilo nove podatke koji govore o više od 33.700 mrtvih od 7. listopada do danas. Stoga je potaknuo: „Neka se što prije postigne prekid vatre u Gazi i krene putovima pregovora, odlučnih pregovora. Neka se pomogne tom stanovništvu koje je palo u humanitarnu katastrofu.“

Moliti za mir

Kao uvijek otkako je izbio sukob, papa Franjo je ponovno uputio apel da se odmah oslobode izraelski taoci oteti prije šest mjeseci i koji su u rukama Hamasa. Među njima ima ženā i djece. Podsjetimo, prošloga ponedjeljka Sveti Otac primio je u Apostolskoj palači skupinu članova obitelji tih osoba.

Na kraju nagovora potaknuo je sve vjernike da nikada ne propuste moliti Boga za mir: „Koliko je patnje, molimo za mir!“