Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Odgovoriti na izazove Latinske Amerike

Vatikan (IKA)

Na početku prvoga zasjedanja opće skupštine Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), koja se održava u Tegucigalpi, u Hondurasu, pročitan je 14. svibnja pozdrav pape Franje, koji je poslao po svojemu državnom tajniku kardinalu Pietru Parolinu.

Papa poziva biskupe okupljene na skupštini da uprave pogled prema Bogu i prema narodima Latinske Amerike, te je ocrtao Vijeće biskupskih konferencija Latinske Amerike kao tijelo crkvenoga zajedništva, pozvano na suradnju s pastirima kako bi, u obnovljenom duhu, poticali i podupirali njegovo poslanje, dajući odgovore na izazove tog kontinenta. Na kraju pisma Papa je zajamčio svoje molitve za rad skupštine te njezino održavanje povjerio majčinskoj zaštiti Djevice Marije, prenosi Vatican News.

Zasjedanjem je predsjedao predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike kardinal Rubén Salazar Gómez, dok je apostolski nuncij u Hondurasu nadbiskup Novatus Rugambwa, podsjetio da pred izazovima stvarnosti djelovanje Crkve treba biti vidljivo, opipljivo i djelotvorno u javnom životu. Pritom je pozvao sudionike skupštine da razmotre latinskoameričku stvarnost.

Dobrodošlicu sudionicima uime Crkve u Hondurasu izrazili su predsjednik BK biskup Ángel Garachana Pérez, i nadbiskup Tegucigalpe kardinal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga. Biskup Garachana Pérez izrazio je nadu da će taj susret pomoći proširiti crkvene obzore kako bi se oživilo duhovno, pastoralno i institucionalno obraćenje, koje u ovom trenutku proživljava Crkva u Latinskoj Americi i na Karibima. Kardinal je pak rekao da pred konkretnim napadima na lik Svetoga Oca, Vijeće biskupskih konferencija Latinske Amerike ima dug ljubavi i zahvalnosti, te je pozvano pružiti koju riječ za one koji nemaju ljubavi, jer nemaju vjere ni nade.

Ključne riječi:
CELAM Papa